Connect with us

RS/BiH

U Loparama obnova domaćinstava uništenih u klizištima

Na području opštine Lopare tokom 2014. godine u klizištima i poplavama stradalo je više od 400 kuća, od kojih je 96 potpuno neuslovno za život.

Zahvaljujući programu UNDP-a, Vlade Republike Srpske i opštine Lopare do sada je napravljeno 48 kuća od tih 96. U toku je izgradnja tri kuće, dok će ostale biti završene do kraja iduće godine.

Porodice koje su klizišta raskućila i uništila im sve što su decenijama mukotrpno sticale, od skromnih primanja i dnevnica nisu mogle ni da kupe zemljište, a kamoli da sagrade novi dom. Skoro četiri godine provele su kod rodbine ili plaćajući kiriju, a sada nestrpljivo očekuju useljenje.

Dragica Manojlović, jedna je od onih čija je kuća u potpunosti uništena kada se pokrenulo klizište u selu Podgora. Kuća u kojoj je živjela bila je novoizgrađena, ali nije se moglo protiv prirode. Uspjela je spasiti nešto namještaja, te se nada da će se do kraja godine preseliti u ovu kuću koja se gradi u Priboju kod Lopara.

– Dobili smo plac od porodice Tasovac kao i donaciju za izgradnju. Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli, Vladi i opštini i međunarodnoj organizaciji. Nikada samo ne bismo uspjeli da ponovo izgradimo krov nad glavom. Ne može se riječima opisati sreća koju osjećam kad pomislim da ćemo konačno imati svoj dom i da nećemo strahovati od poplava i klizišta. Noćima nismo spavali i vjerujem da ćemo sada konačno imati svoj mir – kaže Dragica, koja će u novu kuću useliti sa sinom, snajkom i dvoje unučadi.

Svi koji su prošli kriterijume UNDP-a dobiće nove stambene jedinice, a 15 kuća biće obnovljeno. Ove godine počeće gradnja još sedam kuća tako da će do kraja iduće godine svi koji su ostali bez svojih domova moći useliti u novoizgrađene objekte.

Načelnik opštine Lopara Rado Savić kaže da će opština obezbjediti plac za sve one koji ga nemaju.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ugovorom smo se obavezali da po svakoj stambenoj jedinici iz budžeta izdvojimo 5.000 KM da obezbijedimo potrebnu infrastrukturu i priključke. U zavisnosti od broja članova u domaćinstvu placevi su površine od 250 do 450 metara kvadratnih, a kuće od 40 do 70 kvadrata. Kuće se grade po sistemu ključ u ruke. Naš budžet, od oko pet miliona KM, je nedovoljan da saniramo sve posljedice elementarih nepogoda, pa nam je svaka pomoć dragocjena. Sve ide sve po planu i mislim da će u skladu sa zacrtanom dinamikom sve kuće biti i završene – naglašava Savić.

Kuće stradale u klizištima nisu imale građevinsku dozvolu, iako je poznato da je geološka struktura Majevice takva da klizišta oduvijek predstavljaju problem. Sve kuće koje se sada grade prave se na stabilnom terenu i imaju adekvatnu prateću dokumentaciju.

Šteta od 21 milion KM

Klizišta su 2014. godine domaćinstvima, privrednim objektima i infastrukturi na području opštine Lopare nanijela štetu od 21 miliona KM.

Oštećeno je 58 kilometara lokalnih puteva, 31 kilometar lokalnog vodovoda i 22 mosta.

Većina ovih infrastrukturnih objekata sanirana je u posljednje dvije godine sredstvima iz Fonda solidarnosti, donacijama  i iz lokalnog budžeta.

/srpskainfo/

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in RS/BiH