Connect with us

Aktuelnosti

STOMATOLOŠKI PREGLEDI ZA MALIŠANE DJEČIJEG VRTIĆA „DUŠKO RADOVIĆ“

U okviru Dječije nedelje, koja se održava od 1-7.oktobra pod sloganom „Vjerujem u sebe“, mališani dječijeg vrtića „Duško Radović“ Ugljevik danas su posjetili Dom zdravlja, Centar za kulturu i poštu.

Jedna vrtićka grupa, u pratnji svoje vaspitačice, danas je uradila kontrolu mliječnih zubića. Radoznali mališani su se upoznali sa zubarskom stolicom, osnovnim stomatološkim instrumentima i naučili kako ispravno prati zube. Svrha ove posjete jeste da se najmlađim ukaže na značaj oralne higijene i redovne posjete stomatologu. Za one koji su se danas prvi put susreli sa zubarom ova posjeta je dobro došla jer za mališane ima važnu ulogu u prevenciji straha i tjeskobe od doktora stomatologa.

Specijalista dječije stomatologije dr Jugoslav Cvetković savjetovao je mališne na koji način pravilno mogu voditi bigu u zdravlju svojih zuba.

„Neki mališani već su bili u posjeti kod zubara, neki čak i zub popravili, ali većina još nije i ne zna kako to izgleda pa nam je ova posjeta pomogla da djecu malo bolje upoznamo sa pojmom zubara i ujedno smanjimo strah koji  imaju od nas stomatologa. U predškolskom uzrastu najbitnije je djecu naučiti pravilnoj higijeni zuba. Naučiti ih da  redovno odlaze kod  zubara i kada nema nagovještaja kvara. Trauma i strah kod djece se javlja zbog kasnog odlaska kod zubara, odnosno kad zub počne da boli. Zato je veoma važno da ranije posjete stomatologe, jer je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, posebno kad je riječ o zubima“-kaže dr Cvetković.

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Aktuelnosti