Connect with us

RS/BiH

Smoluća: Bitka za život i ognjište

U Bijeljini, sutra tačno u podne, biće obilježeno 26 godina od oslobađanja 7. 000 Srba sa područja Smoluće, Tinje i Potpeća iz dvoipomjesečnog neprijateljskog obruča, najavila je Gradska boračka organizacija.

Komandant operacije „Smoluća“ general Budimir Gavrić istakao je da je ovaj proboj, pored akcije „Koridor“, jedna od najblistavijih i najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske .

Gavrić je naveo da su gubici VRS u operaciji „Smoluća“ 23 poginula i 150 ranjenih, snage u okruženju su za 74 dana potpune opsade imale 51 poginulog i 136 ranjenih boraca, a u neprijateljskom okruženju ubijeno je osam civila, dok ih je desetine ranjeno.

Saša Cvjetinović, koji je ranjen tokom okruženja, evocirao je sjećanja na neljudske uslove života u kojima je muslimanski neprijatelj držao srpsko stanovništvo, o operacijama bez anestezije i lijekova, gladi i stradanju, ali i o visokom moralu koji je sačuvan sve do proboja srpske vojske i izbavljenja.

Nekadašnji stanovnici Smoluće, Potpeća i Tinje razoračani su činjenicom da se ovaj datum ne obilježava na republičkom nivou, kao i odnosom prema borcima VRS sa tih prostora.

„Danas naših nekoliko saboraca leži u zatvorima u RS zato što su se branili, što su branili svoj goli život i živote svojih najbližih, a da institucije BiH nisu ni do danas našle shodno da procesuiraju određeni broj ljudi iz šest okolnih opština koje su uradile to što su uradile srpkom življu na tim prostorima“, upozorio je nekadašnji stanovnik Potpeći Slavko Novaković.

Ispred spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Tinje, Smoluće i Potpeća na gradskom groblju Pučile sutra će u 12.00 časova biti služen parastos.

(BN)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in RS/BiH