Connect with us

Aktuelnosti

Potpisan memorandum za obavljanje praktične nastave

Izvor: SRNA

UGLJEVIK – U Srednjoškolskom centru „Mihailo Petrović Alas“ u Ugljeviku danas je potpisan memorandum o saradnji u okviru projekta „Prilika plus“, koji sprovodi Republička agencija za razvoj uz podršku švajcarske Vlade.

Memorandum su potpisali direktor Rudnika i termoelektrane /RiTE/ „Ugljevik“ Đorđe Popović, načelnik ove lokalne zajednice Vasilije Perić, te predstavnici Srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“, privatnog preduzeća „Unifleks“ i ugljevičke Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.
Predstavnik Republičke agencije za razvoj Momir Širko rekao je novinarima da je cilj projekta povezivanje privrede i sektora obrazovanja.

„Na taj način će biti poboljšana praktična nastava kako u praktičnim radionicama, tako i u preduzećima“, naveo je Širko.

On je napomenuo da se ovaj projekat sastoji od nekoliko aktivnosti.

„Veoma su važne obuke mentora iz preduzeća koja pružaju uslugu i učestvuju u procesu sprovođenja praktične nastave za učenike, a mi smo izabrali mentore koji su obučeni da rade sa učenicima“, izjavio je Širko novinarima.

On je dodao da se ovaj projekat odnosi na učenike zanimanja varilac i bravar.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je u Republici Srpskoj potrebna reforma obrazovnog sistema.

„Veoma je značajno da učenici koji pohađaju srednje škole obavljaju praksu kako bi bili spremni za rad, a školstvio treba da bude tržišno usmjereno, odnosno da se podržavaju ona zanimanja koja su neophodna na tržištu rada“, naveo je Perić.

On je napomenuo da neprestano komunicira sa privatnim i javnim preduzećima na području ove lokalne zajednice.

„Mi nagrađujemo naše najbolje učenike i pomažemo rad škola u Ugljeviku“, naglasio je Perić.

Direktor RiTE „Ugljevik“ Đorđe Popović rekao je da ovo preduzeće sa zadovoljstvom prihvata projekat.

„Učinićemo sve da budući majstori steknu prava znanja na terenu i u radnim procesima kako bi ona donijela prave kadrove, s obzirom na to da je sve manje kvalitetne radne snage u oblasti metalske industrije i obrade metala“, ukazao je Popović.

On je naveo da oni koji se pripremaju za ova zanimanja mogu da očekuju posao po završetku školovanja u RiTE „Ugljevik“.

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća opštine Ugljevik Milorad Jovičić izrazio je zadovoljstvo, jer je Ugljevik kroz ovaj projekat obezbijedio dobru i kvalitetnu opremu u vrijednosti 25.000 KM, što će dodatno pomoći Srednjoškolskom centru u nastavi za varioca i bravara.

On je zahvalio i firmama potpisnicima memoranduma kod kojih će učenici obavljati praktičnu nastavu.

„Srednjoškolski centar je dobio nekoliko uređaja za varenje i brusilice, što će podići kvalitet nastave za ove profile“, rekao je Jovičić.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Aktuelnosti