Connect with us

RS/BiH

Operacija „Smoluća“ – jedna od najhumanijih bitaka srpske vojske

Izvor: SRNA

BIJELJINA- Predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić ocijenio je u Bijeljini na obilježavanju dana oslobađanja više od 7.000 srpskih mještana Smoluće, Tinje i Potpeći iz višemjesečnog okruženja neprijatelja 1992. godine da je ovaj proboj jedna najhumanijih bitaka srpske vojske u proteklom ratu.

„Neprijatelj je imao namjeru potpunog uništenja srpskog naroda na prostoru Smoluće, Tinje i Potpeći i na svakom drugom prostoru gdje su procijenili da je to moguće“, naveo je Savčić na gradskom groblju u Pučilama, gdje je služen parastos i položeni vijenci ispred spomenika.

Evocirajući uspomene na herojsku pobjedu Vojske Republike Srpske koja je donijela dugo očekivanu slobodu za hiljade Srba u neprijateljskom okruženju, komandant operacije „Smoluća“ general u penziji Budimir Gavrić, rekao je da je ta sjajna pobjeda izvojevana zahvaljujući ogromnom moralu, hrabrosti i požrtvovanju boraca.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da je ovaj narod koji je spasen od pogroma nastavio borbu za slobodnu Republiku Srpsku i trajno se nastanio na prostorima Srpske.

Prema njegovim riječima, na prostoru Smoluće, Tinje i Potpeći u Federaciji BiH nema povratka srpskog stanovništva i danas tamo živi svega desetak prijeratnih žitelja.

Nakon parastosa ispred spomenika poginulim borcima i civilima sa područja Smoluće, Tinje i Potpeći vijence su položili gradonačelnik Bijeljine, Savčić i Gavrić, sa predstavnicima ratnih jedinica koje su učestvovale u proboju.

Vijence su položile i delegacije predratnih žitelja Smoluće, Tinje i Potpeći, predstavnici porodica poginulih boraca, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in RS/BiH