Connect with us

Aktuelnosti

NASTAVLJENA SARADNJA UGLJEVIKA I PRESBAUMA

Opštine Ugljevik i Presbaum ( Republika Austrija ) nastavile su saradnju u oblasti kulture otvaranjem izložbe slika “Likovne kolonije Ugljevik 2018” u prostorijama gradske kuće u Presbaumu.

Otvaranje ove izložbe predstavlja nastavak međuopštinske saradnje započete prije pet godina na inicijativu Integracionog udruženja “Semberija i Majevica” koje okuplja veliki broj ljudi sa područja opštine Ugljevik koji su na privremenom radu u Austriji.

Otvaranju likovne izložbe u Presbaumu prisustvovali su predstavnici Opštine Ugljevik i Centra za kulturu “Filip Višnjić”. Prilikom posjete Presbaumu razgovarano je o budućim zajedničkim projektima iz rzličitih oblasti koji će biti realizovani u narednom periodu, a sve u cilju bratimljenja ove dvije opštine. Okviri ove saradnje dogovoreni su već ranije prilikom posjeta delegacije opštine Presbaum opštini Ugljevik i biće konkretizovani zvaničnim potpisivanjem sporazuma o sardnji. Budići da oko 200 porodica sa područja opštine Ugljevik živi i radi u Presbaumu uspostavljanje međuopštinske saradnje ima veliki značaj za očuvanje nacionalnog identiteta i kulture kao i za održavanje veza između dijaspore i matice.

Svečanom otvaranju izložbe prethodio je nastup učenika Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković” Ugljevik koji su svojim izvođenjem obogatili program otvaranja. Pored muzičke škole nastupili su i članovi KUD-a “Semberija i Majevica” iz Presbauma.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Aktuelnosti