Connect with us

Aktuelnosti

MARINKOVIĆI UZ POMOĆ OPŠTINE SANIRALI ŠTETU OD POŽARA

Predstavnici Opštine Ugljevik posjetili su danas Milorada Marinkovića iz Ugljevik Sela čije je domaćinstvo stradalo u požaru. Ukupna šteta nastala na imanju nakon požara procijenjena je na 35 000 KM. Za sanaciju štete nastale na objektima  iz opštinskog budžeta izdvojeno je 10 000 KM.

“Opština Ugljevik izašla je u susret ovoj porodici i obezbijedila određena novčana sredstva kako bi se pomglo ovom domaćinstvu. Želja nam je da u narednom vremenskom periodu pomognemo naše poljoprivredne proizvođače. Svakako da je želja i potreba da u ovakvim situacijama priteknemo u pomoć”-rekao je Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

On je dodao da je situacija u poljoprivredi veoma teška i da je potrebno mijenjati propise u ovoj oblasti u smislu povećanja podsticaja.

“Potrebno je ozakoniti da podsticaji imaju proritet isplate u odnosu na sve druge isplate. Potrebno je povećavati produktivnost, odgovoriti određenim novim tehnološkim inovacijama koje su već poznate u modernom svijetu i na taj način pokušati povećati i obim poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvo i država tu treba da odigraju znatno veću ulogu nego što je to bilo do sada”-dodao je Perić.

Marinković je u požaru, koji je izbio u martu ove godine , pretrpio veliku štetu. Izgorio je objekat za smještaj stočne hrane u kome se nalazilo 3 000 bala sijena i objekat za smještaj 30 stočnih grla. Na svu sreću domaćin Milorad Marinković je uz pomoć komšija uspio da spase stoku ali je materijalna šteta nastala na objektima ogromna.

Bez dobrih komšija koji su pritekli u pomoć i obezbijedili hranu za stočna grla, i lokalne uprave koja je izdvojila sredstva za sanaciju i obnovu objekta za smještaj stoke, Marinković ne bi moglao izmoći sredstva i snagu da se vrati na posao kojim se ova porodica bavi unazad nekoliko generacija.

“Hvala Načelniku koji mi je pomogao jer nije mala suma koju sam dobio od Opštine. Hvala i mojim komšijama koji su mi pomogli da spasem stoku, obezbijedim hranu i sve završim da opet bude kao ranije”-kaže domaćin Milorad Marinković.

Imanje Marinkovića posjetio je i odbornik Skupštine opštine Ugljevik dr Jugoslav Cvetković.

“Opština Ugljevik kao društveno odgovorna zajednica u proteklom periodu je pomagala onima koji su se našli u ovakvoj ili sličnoj situaciji.Potrebno je da se izborimo da se pomažu poljoprivrednici, da se dijele podsticaji, a ne da nam Ustavni sud obara naše pravilnike i ukine mogućnost da podsticajima pomognemo poljoprivrednu proizvodnju na području naše opštine”-rekao je Cvetković.

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Aktuelnosti