Connect with us

Aktuelnosti

GRADI SE DOM ZA SMJEŠTAJ STARIH LICA

U mjesnoj zajednici Tutnjevac gradi se dom   za smještaj starih lica. Vlasnik Lazar Milošević iz Tutnjevca, na privremenom radu u inostranstvu, u izgradnju doma uložiće oko 700 000 KM. Po završetku radova smještajni kapacitet staračkog doma biće 40 osoba, dom će zapošljavati oko 15 lica u vidu stručnog, medicinskog i pomoćnog osoblja.

Radove na izgradnji ovog objekta posjetio je danas Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić. On je gradnju staračkog doma okarakterisao kao projekat koji je veoma  značajan za opštinu Ugljevik uzimajući u obzir broj lica  smještenih po domovima, udaljenim više od stotinu kilometara,  čiji se boravak finansira iz budžeta Opštine.

„Sa područja naše opštine određen broj lica  već je smješten po domovima i njihov boravak finansira direktno Opština Ugljevik. Negdje oko 100 000 KM godišnje  ide  za ove usluge i potreba bi bila da ta lica smjestimo ovde na teritoriji naše opštine. Potreba je dakle i ovde na području opštine  Ugljevik za ovako jednim objektom. Siguran sam da se može uspostaviti i saradnja sa Centrom za socijalni rad i sa Domom zdravlja Ugljevik. Ovaj objekat će biti od koristi ne smo za stare osobe s područja naše opštine nego i cjelokupne regije“-rekao je Načelnik.

On je dodao da će Opština pružiti pomoć i u izgradnji pristupnog puta prema ovom objektu.

LazarMilošević, vlasnik objekta, kaže da se na investiciju odlučio uzimajući u obzir činjenicu da na ovom prostoru živi veliki broj starih, među kojima i znatan broj bolesnih osoba, koje u svojim kućama ili stanovima žive same a imaju potrebu za smještajem u stračkom domu.

„Odlučio sam da investiram i da uložim u izgradnju ovog doma, za  koji ja mislim da je potreba za našu opštinu i da će mi se ta investicija isplatiti. Iz humanitarnih razloga smatram da ovako nešto treba našoj opštini  jer je  naša opština u okolini jedina koja nema takvu ustanovu“-kaže Milošević.

Direktor Centra za socijalni rad Gordana Rikić kaže da će  sa funkcionisanjem doma  biti olakšan i rad ove ustanove u dijelu koji se odnosi na brigu o starim licima.

„Centru za  socijalni rad mnogo znači izgradnja ovog doma, budući da  mi na našoj opštini do sada nismo imali dom za starija lica, tako da smo bili prinuđeni da veliki broj korisnika smjestimo u domove na teritoriji druge opštine što nam stvara probleme u radu. Sa izgradnjom ovog doma uspjećemo da  rješimo i taj problem tako da će biti brži i efikasniji rad u smještaju korisnika koji za tim imaju potrebu“-rekla je Rikić.

Podršku u što boljem i kvalitetnijem funkcionisanju prvog doma za smještaj strih lica na području opštine Ugljevik, pružiće i ugljevički Dom zdravlja. Direktor ove zdravstvene ustanove već je razgovrao sa vlasnikom staračkog doma o mogućnostima saradnje.

„Kada je potrebna pomoć starim i iznemoglim licima Dom zdravlja je uvijek tu da bude pri ruci i pruži svu neophodnu pomoć. Svakao mi iz Doma zdravlja dogovaramo već prve korake saradnje. Sa naše strane ova ustanova će imati svu tehničku pomoć kao i pomoć u stručnim kadrovima“-rekao je direktor DZ Ugljevik dr Jugoslav Cvetković.

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Aktuelnosti