Connect with us

Aktuelnosti

DONJA TRNOVA I ČEREVIĆ-44 GODINE PRIJATELJSTVA

Svečanom akademijom u Domu kulture u Donoj Trnovi, danas je obilježena četerdeset četvrta godišnjica bratimljenja mjesnih zajednica Donja Trnova i Čerević ( Republika Srbija, opština Beočin ) i četerdeseta godišnjica bratimljenja lovačkih sekcija iz Donje Trnove i Dobanovaca.

Akademiji su pored brojnih gostiju i mještana prisustvovali predstavnici javnog, kulturnog i političkog života opštine Ugljevik. Prisutnima se na početku akademje obratio Načelnik opštine Vasilije Perić koji  je istakao da bratski i prijateljski odnosi između mjesnih zajednica, kao i opština, predstavljaju trajnu vrijednost koju treba obostrano njegovati i održavati, te izrazio želju da se dosadašnja dobra saradnja ovih mjesnih zajednica nastavi  u budućnosti.

Predsjednca Savjeta mjesne zajednice Čerević Mara Petković, kaže da Donju Trnovi i Čerević vežu neraskidive veze još od II svjetskog rata, a onda i od 1976.godine kada je potpisan sporazum o bratimljenju mjesnih zajednica.

„Svaki put se osjećamo kao domaćini a ne kao gosti u Donjoj Trnovi  na ovakvom dočeku. Vraćamo naše uspomene i prisjećamo se  ovde poginulih iz našeg mjesta koji su stradali na ovim prostorima. Sa područja  opštine Beočin 134 vojnika su dala   svoje živote u II svjetskom ratu , od kojih su 22 baš iz mjesta Čerević. Moram reći da mi je krivo na generacije prije nas koje su u jednom periodu prekinula druženja i bratska okupljanja. Na sreću, ponovo smo uspjeli da se organizujemo, da nastavimo saradnju i druženje sa našim dragim pobratimima a iskreno se nadam da će našim stopama ići i generacije ispred nas“-rekla je Mara Petković.

Prisutni su tokom akademije imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu koji su priredila društva iz Donje Trnove i Beočina. Program je svojim nastupom obogatio i Orkestar harmonika „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika.

Kako bi potpomogao funkcionisanje kulturno-umjetničkog društva iz Donje Trnove, Jugoslav Cvetković  direktor Doma zdravlja Ugljevik,  na današnjoj svečanoj akademiji uručio je novčanu donaciju društvu.

„Čestitam mještanima na ovako lijepo organizovanom dočeku prijatelja iz bratske Srbije.Program koji su organizovali  bio  je veoma bogat, članovi mladog kulturno-umjetničkog društva iz Trnove,  koje postoji tek godinu i po dana, priredili su danas zaista lijep kulturni program. Poželivši im mnogo sreće u budućem radu danas sam ovom kulturno-umjetničkom društvu darovao jednu skromnu donaciju koja će im, nadam se, pomoći u daljem funcionisanju“-reko je Cvetković.

Po završetku akademije u hramu Svetih apostola Petra i Pavla služena je večernja liturgija nakon koje je za sve prisutne upriličena  svečana večera.

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Aktuelnosti