Connect with us

Aktuelnosti

BESPLATNI ZDRAVSTVENI PREGLEDI ZA MJEŠTANE TUTNJEVCA

Dom zdravlja Ugljevik organizovao je danas besplatne preventivne preglede  za mještane mjesne zajednice Tutnjevac. Pregledi su organizovani u cilju  rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju.

Svi mještanji Tutnjevca, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje danas su bili u mogućnosti da besplatno izmjere krvni pritisak, nivo šećera u krvi i urade dopler krvnih sudova glave i vrata. Na ovaj način izbjegli su gužvu i čekanje u ambulanti jer su pregledi obavljani bez prethodnog zakazivanja.

Direktor Doma zdravlja Ugljevik Jugoslav Cvetković kaže da se akcijom preventivnih pregleda po mjesnim zajednicama, koje izraze potrebu za njihovim organizovanjem, nastoji podići svijest stanovništva o značaju preventivnih pregleda i njihovom pozitivnom uticaju na opšte zdravlje.

„Obavljanjem preventivnih pregleda stvaramo mogućnost ranog reagovanja ukoliko kod nekog pacijenta postoji zdravstveni problem. Zbog toga su ovakvi pregledi veoma važni za očuvanje zdravlja.  Budući da je septembar mjesec zdravlja srca, moje kolege iz Doma zdravlja, danas će pacijentima dati korisne savjete za očuvanje kardiovaskularnog sistema“-rekao je Cvetković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić kaže da lokalna uprava podržava organizovanje ovakvih i sličnih akcija. Perić je istakao da  će se Opština značajnije uključiti kako bi se u narednom periodu na sistematičan način  pristupilo organizovanju preventivnih pregleda, kako u većim mjesnim zajednicama tako i u rubnim područjima opštine.

„Ovo je dobra aktivnost koju treba nastaviti u narednom periodu. Ljudi iz ovih krajeva ne idu veoma često ljekaru i veoma je važno da se organizuju besplatni preventivni pregledi jer se time mogu preduhitriti neke bolesti koje nam prijete. Posebno je važno da se pregledi organizuju u onim područjima gdje je stanovništvu teže da dođe do Ugljevika ili do Bijeljine“-rekao je Načelnik.

Mještani Tutnjevca, koji su danas imali priliku da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje, kažu da im ovakvi preventivni pregledi veoma znače.

„Ova aktivnost Doma zdravlja je za svaku pohvalu. Možda je potrebno više ovakvih akcija organizovati po selima jer tu živi veliki broj starijih osoba koje imaju zdravstvene probleme i koje  treba redovno pregledati i preventivno djelovati na njihovo zdravlje“-rekao je mještanin Tutnjevca Savo Milošević.

Koliko je zdravlje dragocjeno, i koje mjere prevencije treba preduzeti, kako brinuti o svom zdravlju i biti odgovoran, samo su neke od teme tokom akcije u organizaciji ugljevičkog  doma zdravlja. To je ujedno i pokazatelj koliko ljekari i cio tim stručnjaka vodi računa o svojim pacijentima i njihovom zdravlju.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Aktuelnosti