Connect with us

Aktuelnosti

ASFALTNIM PUTEM DO ĐURINOG ŠTABA

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić danas je predao na upotrebu novoasfaltirani put prema „Đurinom štabu“- mjesna zajednica Maleševci ( takozvano Jovanovića brdo ). Dužina dionice je oko 800 metara a za njeno asfaltiranje iz budžeta Opštine izdvojeno je 70 000 KM.

„Đurin štab“ je specifično i istorijski značajno mjesto na kojem su se za vrijeme II svjetskog rata sukobili četnici i partizani. Na mjestu ovog obračuna podignuto je spomen obilježje znanim i neznanim palim vojnicima  kao podsjetnik na sukob koji se dogodio 1942.godine na Jovanovića brdu.  Pripadnici specijalnih jedinica odbrambeno-otadžbinskog rata i dan danas se okupljaju  kod spomenika koji je simbol junaštva  i  odbrane srpskog naroda sa ovog područja.

„Imali smo potrebu da dovedemo put na ovo mjesto koje je karakteristično, na nesreću, po tome što je mjesto srpsko srpskog obračuna. Ja kažem da je to jedna nesreća srpskog naroda. Četnici ovog kraja štitili su srpski narod na ovom mjestu od ustaškog pogroma i pokolja i narod ovog kraja pamti taj period. Naša namjera je da se na jedan ljepši i bolji način uredi cjelokupno spomen obilježje i mjesto na kome se ono nalazi“-rekao je Načelnik.

On je napomenuo da je u proteklom vremenskom periodu, u ovom dijelu mjesne zajednice Maleševci, asfaltirano 3 kilometra puta što je znatno poboljšalo putnu komunikaciju između mjesnih zajednica Maleševci i Tutnjevac i olakšalo mještanima pristup  magistralnom putu M18 ( Bijeljina-Tuzla ).

Mještanin Maleševaca Milan Lazić kaže da asfaltni put mnogo znači i mještanima njegovog sela ali i mještanima susjednog Tutnjevca jer je znatno skratio dolazak do magistralnog puta.

„Imali smo makadamski put koji je bio u veoma lošem stanju, sada je mnogo lakše jer asfaltnim putem dolazimo i do puta M18 koji nam je na neki način prozor u svijet. Sada kada je urađen asfaltni put, mi mještani zajedno sa Opštinom, posvetićemo se više uređenju ovog mjesta kako bi se napravilo jedno fino izletište“-kaže Lazić.

Na mjestu „Đurinog štaba“ danas je bio i predsjednik udruženja veterana  „Mandini lavovi“ Drago Tomić iz Ugljevika. On kaže da je za njega i učesnike odbrambeno-otadžbinskog rata „Đurin štab“ sveto mjesto.

„Podržavamo sve borce, sve učesnike otadžbinskih ratova od 1912 pa do poslednjeg odbrambeno-otadžbinskog  rata. Zahvalio bi se svim časnim učesnicima rata koji su časno branili našu Republiku, koji su časno branili srpski narod. Smatram da bi ovakva mjesta trebalo njegovati, posjećivati, obilježavati jer da nije bilo iskrenih srpskih patriota ne bi nas na ovim prostorima ni bilo“-rekao je Tomić.

Odbornik Skupštine opštine Ugljevik Jugoslav Cvetković navodi da je asfaltiranje putnog pravca prema „Đurinom štabu“ obuhvaćeno programom kapitalnih investicija koji je SO-e Ugljevik usvojila početkom godine.

„Jedan od osnovnih ciljeva naše lokalne zajednice jeste izgradnja infrastrukturnih objekata koji će uticati na stvaranje boljih životnih uslova lokalnom stanovništvu.  Pored velikog značaja za povezivanje mjesnih zajednica Maleševci i Tutnjevac, ova dionica je važna i zbog toga što je olakšala i omogućila pristup jednom veoma značajnom istorijskom mjestu“-rekao je Cvetković.

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Aktuelnosti