Naslovna Region Delegacija iz Ugljevika prisustvovala otkrivanju spomenika Darji Aleksandrovnoj na Gučevu

Delegacija iz Ugljevika prisustvovala otkrivanju spomenika Darji Aleksandrovnoj na Gučevu

Delegacija Opštine Ugljevik, koju je predvodio Načelnik opštine Ugljevik gospodin Vasilije Perić, a u kojoj je bio prisutan i direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik gospodin Predrag Vujević, prisustvovala je otkrivanju i osvještavanju spomenika ruskoj heroini Darji Aleksandrovnoj na Gučevu, planini iznad Loznice.

Spomenik je, u prisustvu brojnih delegacija, zvaničnika i građana iz Srbije i Republike Srpske, osvještao episkop šabački Lavrentije, koji je ovom prilikom poručio da je Darja bila izuzetan primjer svepravoslavne i sveslovenske ljubavi, mladalačkog stradanja, ne za ideale, već za slobodu onih koje svim srcem volite i želite im najbolje, kao što je Darja željela srpskom rodu i otadžbini.

Darja Aleksandrovna je poginula na planini Gučevo 3. oktobra 1914. godine u čuvenoj Gučevskoj bici, dijelu velike Cerske operacije, zbrinjavajući srpske vojnike.

Spomenik, koji je do detalja u spomen kompleks uobličio grad Loznica, dar je Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika gradu Loznici i srpskom rodu.

Spomenik je djelo akademskog likovnog umjetnika Dragoljuba Mirkovića iz Bijeljine.

Prikaži još vijesti
Load More In Region

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…