Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomoći, javlja povećan broj pacijenata zbog problema nastalih nakon ujeda insekata.

“Najčešći su ubodi pčela i stršljena kao i alergijske reakcije nastale kao komplikacija djelovanja njihovih otrova“, kaže doktorka Snežana Dragić.
Većina insekata koji žive u našem području nemaju otrov koji bi neposredno pri ubodu ugrozio život čovjeka. Najčešći ubodi su od pčele, ose, stršljena i komarca, a na mestu uboda se javlja samo otok i bol, a kasnije svrab. Međutim, ako u kratkom vremenu dođe do uboda većeg broja insekata mogu se pojaviti znaci trovanja koji u teškim slučajevima mogu dovesti i do smrti.

Postoje osobe koje su alergične na otrov insekata i dovoljan je samo jedan ubod da dođe do burne reakcije.

Ugljevik Info: Opišite nam kliničku slika pacijenata nakon uboda insekata?

Kod uboda svih insekata posljedice zavise od mesta ujeda. Na mjestu uboda nastaje: intenzivan bol, otok, crvenilo i svrab.
U području genitalija i lica može nastati znatan otok, a posebno je opasan ubod u unutrašnjost usta sa velikim otokom i opstrukcijom disajnih puteva.

Nakon uboda, koji je praćen najčešće bolom, pojavi se peckanje, a koža na ubodenom mjestu pocrveni. Ako se poslije uboda pojave crveni pečati po koži, otežano disanje, otoci u predelu lica i vrata to sve predstavlja tešku komplikaciju koja zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju. Bez obzira što je ujed insekta u našem kraju bezopasan, on je sam po sebi neugodan, a neki put može biti i način na koji se unesu u organizam neke od zaraznih bolesti. Opšte toksično delovanje nastaje posebno nakon uboda stršljenja čiji otrov sadrži veću količinu acetilholina, pa može da izazove i povraćanje, proliv, pad krvnog pritiska.

Ugljevik Info: Kod preosetljivih osoba moguć je pravi anafilaktički šok. Kako reagovati? Ne treba dirati i češati oboljelo mjesto. Možete ga hladiti ispod mlaza hladne vode i staviti na njega komadić leda iz frižidera. Lokalno staviti oblogu sa ledom ili antialergijsku kremu.
Ukoliko se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku skinuti sa kože tupom stranom noža ili noktom. Mesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom. Ukoliko se javi otok ili bol, stavite na mjesto uboda hladne obloge. Nakon ujeda pčele, ose ili stršljena budno pratite pojavu znakova preosetljivosti kao što su jak bol i otok ili kratak dah i otežano disanje bilo kog stepena. Osobe kod kojih se takvi simptomi jave posle prvog ujeda često razviju preosetljivost, ili alergiju na otrov, a u tom slučaju ujed insekta naredni put može biti fatalan ukoliko se ne primjeni hitno lečenje. Ukoliko se radi o ubodu insekta u grlo iz hrane, odmah treba krenuti ljekaru jer nekada može doći i do gušenja zbog toga. Za prvu pomoć, dok ne stignete, sisajte kockice leda iz frižidera.

Ako imate reakciju na ujed koja je barem malo jača od blagog bola i umerenog otoka, prijavite to ljekaru koji će vam vjerovatno preporučiti testiranje na alergiju.
Ukoliko se ustanovi da postoji alergija, verovatno ćete za sve izlaske napolje morati da nosite opremu protiv ujeda pčela, barem u sezoni kada ih ima. Preosetljivost na pčelinji otrov može da se javi i bez prethodnih znakova upozorenja, naročito kod malih beba. Ako se posle ujeda javi osip po cijelom tijelu, otežano disanje, promuklost, šištanje, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, zadebljan jezik, naduvenost lica, vrtoglavica ili nesvestica, tražite hitnu medicinsku pomoć.

Ugljevik Info: Kako i na koji način u takvim slučajevima reaguje ljekar?
Terapija u ordinaciji je antialergijska i zavisi od težine kliničke slike. Obično se daju antialergiski ampularni lijekovi
U slučaju anafilaktičkog šoka odmah se ordinira intravenozno rastvor adrenalina. Zatim se u infuziji daju antihistaminici, kortikiosteroidi, i ostalo u zavisnosti od težine kliničke slike. U najtežim slučajevima se daje kiseonik i mora da se izvrši traheotomija ili endotrahealna intubacija.
Nije svaki ubod fatalan i nema mjesta panici ali osobe koje su ranije imale alergijsku reakciju već dobro znaju da pri izlasku u prirodu sa sobom nose neki od antihistaminskihK lijekova. Odgovarajući lijek će vam preporučiti vaš porodični doktor kome ćete svakako prijaviti alergijsku reakciju.
Pripremila: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…