Naslovna RS/BiH Hoće li doći do ukidanja akciza

Hoće li doći do ukidanja akciza

Klub poslanika SDS u Predstavničkom domu PS BiH danas će po hitnoj proceduru uputiti izmjene zakona koje predviđaju stavljanje van snage posljednjeg povećanja akciza u BiH. Podrška im je već stigla od prevoznika, stranaka iz FBiH koje su i ranije bile protiv akciza, ali i iz Kluba DNS, u kome se nalaze i dva bivša poslanika SDS.

Iz Udruženja za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS svesrdno podržavaju prijedlog SDS, podsjećajući da su prevoznici još raniji tražili da posljednje izmjene pomenutog zakona budu stavljene van snage.

Prema riječima predsjednika pomenutog udruženja Nikole Grbića, prevoznici će Vladi Srpske uputiti i zahtjev da se uvedu vinjete za strance.

– U tom slučaju, kod nas bi mogao da pojeftini trošak registracije. Dakle, provođenjem ove mjere i pojeftinjenjem goriva za 18 pfeniga  mi bismo bili zadovoljni – ističe Grbić.

Poslanik DNS u PS BiH Jovan Vukovljak kaže za Srpskainfo da je bio protiv posljednjeg povećanja akciza, što zači da podržava i njihovo ukidanje.

– U Klubu još nismo zauzeli stav. O tome ću razgovarati sa kolegama Bojićem i Krčmarom, ali je činjenica da smo ranije sva trojica bili protiv akciza. Politika je luda stvar, ne znam kakav je stav vrha stranke. Ali, ja ovog trenutka razmišljam ovako, to nema veze sa izborima jer ovaj put neću biti na poslaničkoj listi. Nisam baš siguran da će predsjednik stranke Marko Pavić djelovati na nas da promijenimo mišljenje, niti sam siguran da će SNSD vršiti pritisak na Pavića. To ne bi bilo u interesu stranke – zaključuje Vukovljak.

S druge strane, poslanica SNSD Milica Marković kaže da će ovaj klub u srijedu, pred početak sjednice Predstavničkog doma, zauzeti stav o inicijativi SDS.

– Ta inicijativa je očito dodvoravanje nezadovoljinim građanima koji su prethodnih dana protestovali zbog visoke cijene goriva. Oni, prije svega, treba da dogovore sa skupštinskom većinom čiji su dio bili na početku ovog mandata, dakle sa SDA i HDZ, da li imaju većinu da takav zakon proguraju. Mislim da su im slabe šanse – kaže Markovićeva.

Akcize na gorivo usvojene su u Parlamentu Bih u petom pokušaju i to na incijativu vlada RS i FBiH uz podršku poslanika SNSD, HDZ, SDA, SBB…koji su tada nazvani  tzv. akcizna koalicija.

Tvrdnje da će akcize pomoći izgradnji puteva brzo je nakon usvajanja zakona pala u vodu, jer je otkriveno da se akcize uvode kao garancija da će biti vraćeni međunarodni krediti koje su vlade uzele u prethodnom periodu, kao i za novi aranman kod MMF-a koji su sklopile vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

(BN/Srpskainfo)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…