Naslovna RS/BiH Bijeljina Gašenjem vozila protiv poskupljenja goriva

Gašenjem vozila protiv poskupljenja goriva

Kako bi stali u kraj skoku cijena goriva, koje su u BiH od februara porasle nekoliko puta, na društvenim mrežama pokrenuta je akcija “Stop poskupljenju goriva” u kojoj se vozači pozivaju da u nedjelju na sat vremena zaustave svoja vozila.

U poruci koja se širi internetom građani se pozivaju da svaki dan, počevši od 10. juna, u 17 časova na sat vremena zaustave svoje automobile gdje god se u tom momentu nalaze.

Pokrenuta akcija na društvenim mrežama naišla je na veliku podršku, što potvrđuje i činjenica da je fotografija sa pomenutim pozivom za kratko vrijeme podijeljena nekoliko hiljada puta.

Organizator ove akcije, Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, nada se da će doći do blokade saobraćaja na autoputevima, magistralnim putevima, te gradskim i prigradskim ulicama u cijeloj BiH, koje će alarmirati nadležne da preduzmu korake kada je u pitanju nekontrolisano divljanje cijena na benzinskim pumpama.

– Plan je da natjeramo nadležne u BiH da utiču na smanjenje cijena goriva koje je najskuplje u proteklih nekoliko godina. Nećemo stati sa blokadom dok se ne zaustavi rast cijena –  rekao je predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić.

On ističe da su na ovaj korak primorani jer na brojne apele u vezi sa korigovanjem cijena goriva, koje su uputili institucijama RS i BiH, nije bilo nikakvog odgovora.

– Niko se nije udostojio da nas pozove na razgovor o previsokim cijenama goriva za uslove u ovoj državi. Nije im stalo da saslušaju sa kakvim problemima se suočavaju privrednici i građani BiH – rekao je Grbić.

Ističe da je prije nekoliko mjeseci slična akcija pokrenuta i u Njemačkoj, te da su vlasti nakon svega tri dana donijele odluku o pojeftinjenju goriva.

– Građani Njemačke su se solidarisali i milioni auta su blokirali saobraćaj. Očekujemo da tako bude i kod nas. U akciju smo tek krenuli, a već sada imamo podršku na hiljade radnika. Nadam se da će svi oni u nedjelju ugasiti svoja vozila – rekao je Grbić.

Predsjednik “Banjalučkog taksija” Dragan Purišić smatra da je ideja veoma dobra, ali sumnja da akcija može uticati na pojeftinjenje goriva jer, kako kaže, niko ne vodi računa o običnom narodu.

– Naftni lobi je jači od prevoznika, taksista i građana. Nije problem da zaustavimo vozila i cijeli dan, ali čini mi se da je stvar nerješiva – rekao je Purišić.

Predsjednik Grupacije prevoznika u drumskom saobraćaju pri Udruženju poslodavaca FBiH Nedžad Siočić kaže da nije upoznat sa akcijom, ali da je to dobra ideja u koju treba da se uključe građane iz cijele BiH.

Nismo dobili zvanični poziv da se pridružimo akciji, ali ako stigne, svakako ćemo je podržati. Troškovi rada sa skokom cijena goriva su nam uveliko povećani. Divljanje cijena goriva treba pod hitno zaustaviti – rekao je Siočić.
Prognoze
Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Zoran Berak kaže da prema predviđanjima u dogledno vrijeme ne bi trebalo biti dodatnog poskupljenja goriva.

– Cijena nafte na svjetskom tržištu već neko vrijeme miruje, tako da ne bi trebalo biti novih poskupljenja. Distributeri nisu povećali cijene, osim iznosa akciza koje je odredila država. U nekoliko slučajeva je došlo do rasta od pet feninga po litru, ali zato što su mijenjane cijene barela nafte na svjetskom tržištu – rekao je Berak.

Prikaži još vijesti
Load More In Bijeljina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

DODJELOM DIPLOMA NOVIM PLIVAČIMA ZAVRŠENA ŠKOLA PLIVANJA

Djevojčicama i dječacima koji su uspješno završili obuku škole plivanja danas su dodijelje…