Naslovna Ugljevik POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao je načelnik Opštine Ugljevik Vasilije Perić, u pratnji opštinskih zvaničnika, koji je ovom prilikom istakao da je uređenje korita rijeke Janje jedan od najznačajnijih projekata na području opštine.

Projekat “Regulacije rijeke Janje na području opštine Ugljevik” finansira se sredstvima Evropske unije iz programa IPA 2014 koji se odnosi na specijalne mjere zaštite od poplava u Bosni i Hercegovini. Vrijednost ugovora iznosi 2.686.792, 26 eura. Tender je proveden od strane EU delegacije u BiH a za izvođača radova izabran je “Integral inženjering” iz Laktaša u konzorcijumu sa “Integrom inženjering” Banja Luka. Za nadzor od strane delegacije EU u BiH imenovan je IPSA institut iz Sarajeva.

Opština Ugljevik imala je obavezu da pripremi projektno-tehničku dokumentaciju i riješi imovinsko-pravne odnose, kao i da izda odobrenje za gradnju.

Rok za realizaciju ovog projekta je 12 mjeseci.

Projektom “Regulacije rijeke Janje na području opštine Ugljevik” izvršiće se uređenje korita rijeke Janje na potezu od mosta za Stari Ugljevik pa uzvodno do postojećeg regulisanog korita kod Rudnika i Termoelektrane Ugljevik. Ukupna dužina uređenja korita Janje prema ovom projektu iznosi 3 748,29 metara.

Iznad stogodišnjih velikih voda predviđeno je i nadvišenje nasipa od 80 cm nakon čega će projektovani gabarit proticajnog profila moći da propusti i velike vode a da ne dođe do plavljenja okolnog zemljišta.

Za normalni profil regulisanog korita rijeke Janje usvojen je urbani profil regulacije što podrazumijeva popločavanje kosina vodotoka šestougaonim betonskim prizmama. Po obliku za normalni profil predviđen je dvostruki trapez sa širinom u dnu od 12 metara. Propratni nasip je promjenljive visine od 0,80 – 1,70 metara, te širine krune nasipa od 5 metara.

Ovom tehničkom dokumentacijom je predviđeno i arhitektonsko uređenje korita rijeke Janje. Na taj način bi se kompletan potez vodnog toka urbanistički osmislio i sačuvao za planerske veze i za sportsko rekreativne potrebe građana Ugljevika. Uređenjem bankina predviđena je izgradnja biciklističke staze širine 1,40m. Na svakih 50 m predviđeno je postavljanje montažne klupe za odmor i kante za smeće.

Prikaži još vijesti
Load More In Ugljevik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

APEL ZA POMOĆ MALOJ TEODORI IZ UGLJEVIKA

Šestogodišnjoj djevojčici Teodori iz Ugljevika, kojoj je dijagnostifikovana cerebralna par…