Naslovna RS/BiH Zakonski ukinuti RTV taksu

Zakonski ukinuti RTV taksu

Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu dostavio je Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona o izmjenama zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH, kojim je predviđeno ukidanje RTV takse.

U prijedlogu koji potpisuju Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić i Momčilo Novaković stoji da se briše dio „RTV taksa je taksa na posjedovanje radio ili TV prijemnika u domaćinstvu i kod pravne osobe“.

„Dosadašnji način finansiranja Javnog RTV servisa BiH, odnosno enitetskih javnih RTV servisa je nepravedan sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se enitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV takse, odnosno različite sudske prakse.

Osim toga, javni emiteri se nisu ponašali kao servis svih građana, nego prvenstveno kao servis pojedinih vladajućih stranaka u entitetima, a građanima i opozicionim strankama koje kritikuju rad vlasti nije bila omogućena proporcionalna zastupljenost u političkim programima.

Pošto javni servisi nisu bili u službi svih građana nije opravdano da oni plaćaju njihov rad. Stoga prijedlog zakona predviđa da javni servis BHRT bude finansiran iz budžeta BiH, a da se entitetski RTV servisi finansiraju iz enitetskih budžeta“, stoji u obrazloženju predloženih izmjena.

Kao osnovni razlog za donošenje zakona po hitnom postupku navedena je potreba za naknadnim izvršavanjem i promjenama u enitetskim zakonima kako bi se sredstva za javne emitere mogla planirati za budžete 2019. godine. Navodi se da će prijedlog zakona, ukoliko bude usvojen, na snagu stupiti 1. januara 2019. godine.

(Agencije)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

DODJELOM DIPLOMA NOVIM PLIVAČIMA ZAVRŠENA ŠKOLA PLIVANJA

Djevojčicama i dječacima koji su uspješno završili obuku škole plivanja danas su dodijelje…