Naslovna Ugljevik Aktuelnosti SKUD “Vojvoda Mando” iz Ugljevika obilježio slavu i jubilej

SKUD “Vojvoda Mando” iz Ugljevika obilježio slavu i jubilej

Srpsko-kulturno umjetničko društvo /SKUD/ „Vojvoda Mando“ iz Ravnog Polja kod Ugljevika proslavio je krsnu slavu-Svetog Vasilija Ostroškog i jubilarnih deset godina postojanja i rada.

Nakon lomljenja slavskog kolača, kome je kumovao Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, predsjednik ovog udruženja Kosana Mitrović istakla je da je ovo društvo osnovano 2008. godine, a da je 2014. za svoj rad nagrađeno srebrenom medaljom opštine Ugljevik za slavu opštine.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– Društvo je osnovano sa ciljem očuvanja srpske tradicije, kulture i običaja. Brojimo 50 članova, podijeljenih u dvije grupe, prvi ansambl i i dječiju grupu. Danas djelujemo po rukovodstvom koreografa Sleviše Jovića – rekla je Mitrovićeva za Srpskainfo.

On je napomenula da je za deset godina postojanja ovo kulturno-umjetničko društvo gostovalo širom Republike Srpske ali i Srbije i da igraju koreografije „Igre iz Šumadije“, „Velike Vlaške igre“, „Igre iz okoline Niša“ i „Šopska trojka“.

Krsnu slavu i jubilej čestitao je i načelnik Ugljevika, Vasilije Perić i ukazao na važnost očuvanja tradicije i kulture ovog podmajevičkog prostora.

– Divno je vidjeti članove SKUD-a u narodnim nošmnjama koji čuvaju tradiciju i kulturu našeg kraja, a upravo oni pokazuju najljepše lice našeg Ugljevika i Republike Srpske – istakao je Perić.

Koncertom su obradovali u Domu kulture u Ravnom Polju mještane, goste i zvaničnike opštine Ugljevik.

 

Izvor: SrpskaInfo.com

Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…