Naslovna Biblioteka preporucuje Narodna biblioteka Ugljevik : Najmlađi čitaoci – naše najveće čitalačko blago

Narodna biblioteka Ugljevik : Najmlađi čitaoci – naše najveće čitalačko blago

Povodom Međunarodnog dana dječije knjige, koji se u svijetu obilježava od 2. aprila 1967. godine, na datum rođenja Hansa Kristijana Andersena, danskog književnika i pisca za djecu, ekipa portala Ugljevik Info posjetila je juče Narodnu biblioteku Ugljevik. 

„Narodna biblioteka je ponosna na svoje čitaoce , posebno na one najmlađe. Naši najmlađi članovi su djeca predškolskog uzrasta koji su jako aktivni i redvni čitaoci. Narodna biblioteka se iz tog razloga trudi da im obezbjedi što više korisne i interesantne literature“ , kaže bibliotekarka Stana Vladić.

Među literaturom koje su predmet interesovanja najmlađih čitalaca, prednjače knjige o princezama, vilama, vitezovima, dinosaurusima i dr.

„Posebno bi izdvojili knjige „1000 prozorčića u gradu“ i „1000 prozorčića u kući“. Ove knjige , pokazalo se su našim predškolcima najinteresantnije. Ovo su knjige za učenje kroz zabavu, otvaranjem prozorčića otkrivaju pojmove, što im je posebno zabavno. Mališani su u stanju satima da otvaraju prozorčiće i tako uče pojmove i riječi pomoću igara ascijacija: prevljenje parova, povezivanje riječi i slika, otkrivanje silueta do toga da smišljaju priče na osnovu onoga što vide“, kaže Vladić.

Školarci, oni mlađi, osim redovne lektire rado uzimaju i zabavnu literaturu.

Najomiljeniji među školarcima je Uroš Petrović i njegove „Zagonetne priče“ , knjige za djecu i mlade koje pomjeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi. Djela ovog autora su orginalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljenim štivom i za odrasle.

„Naš cilj je da knjigu približimo djeci, jer navika čitanja ostaje za cijeli život, a odavno je poznato da nam je knjiga najbolji prijatelj. Dragi naši čitaoci dođite u Narodnu biblioteku Ugljevik da se družimo, razgovaramo i igramo“, poručuje na kraju razgovora bibliotekarka Vladić.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Biblioteka preporucuje

1

  1. Vlada

    5. aprila 2018. at 12:05

    Znam trojicu Subotičana koji su bili tada na Maksimiru. Prvi je bio hokejaš i jedan od osnivača Blue marines“. Drugi danas vodi poznatu subotičku kafanu koju je osnovao njegov otac. Treći je bio tamo sa vojnim pitomcima (nije ovaj iz priče).

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Ugljevički učenici danas i sutra polažu malu maturu

Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je usvojen u maju prošle godine, danas j…