Naslovna Biblioteka preporucuje Narodna biblioteka Ugljevik : Najmlađi čitaoci – naše najveće čitalačko blago

Narodna biblioteka Ugljevik : Najmlađi čitaoci – naše najveće čitalačko blago

Povodom Međunarodnog dana dječije knjige, koji se u svijetu obilježava od 2. aprila 1967. godine, na datum rođenja Hansa Kristijana Andersena, danskog književnika i pisca za djecu, ekipa portala Ugljevik Info posjetila je juče Narodnu biblioteku Ugljevik. 

„Narodna biblioteka je ponosna na svoje čitaoce , posebno na one najmlađe. Naši najmlađi članovi su djeca predškolskog uzrasta koji su jako aktivni i redvni čitaoci. Narodna biblioteka se iz tog razloga trudi da im obezbjedi što više korisne i interesantne literature“ , kaže bibliotekarka Stana Vladić.

Među literaturom koje su predmet interesovanja najmlađih čitalaca, prednjače knjige o princezama, vilama, vitezovima, dinosaurusima i dr.

„Posebno bi izdvojili knjige „1000 prozorčića u gradu“ i „1000 prozorčića u kući“. Ove knjige , pokazalo se su našim predškolcima najinteresantnije. Ovo su knjige za učenje kroz zabavu, otvaranjem prozorčića otkrivaju pojmove, što im je posebno zabavno. Mališani su u stanju satima da otvaraju prozorčiće i tako uče pojmove i riječi pomoću igara ascijacija: prevljenje parova, povezivanje riječi i slika, otkrivanje silueta do toga da smišljaju priče na osnovu onoga što vide“, kaže Vladić.

Školarci, oni mlađi, osim redovne lektire rado uzimaju i zabavnu literaturu.

Najomiljeniji među školarcima je Uroš Petrović i njegove „Zagonetne priče“ , knjige za djecu i mlade koje pomjeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi. Djela ovog autora su orginalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljenim štivom i za odrasle.

„Naš cilj je da knjigu približimo djeci, jer navika čitanja ostaje za cijeli život, a odavno je poznato da nam je knjiga najbolji prijatelj. Dragi naši čitaoci dođite u Narodnu biblioteku Ugljevik da se družimo, razgovaramo i igramo“, poručuje na kraju razgovora bibliotekarka Vladić.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Biblioteka preporucuje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

DODJELOM DIPLOMA NOVIM PLIVAČIMA ZAVRŠENA ŠKOLA PLIVANJA

Djevojčicama i dječacima koji su uspješno završili obuku škole plivanja danas su dodijelje…