Naslovna RS/BiH Roditelji kažnjeni jer su odbili da vakcinišu dijete

Roditelji kažnjeni jer su odbili da vakcinišu dijete

Protiv četiri roditelja koja su bila izričito protiv vakcinacije zdravstveni inspektori RS podnijeli su zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima, a u jednom slučaju sud je već izrekao novčanu kaznu roditeljima, potvrdila je portparolka Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

Prema njenim riječima, riječ je o roditeljima sa područja Hercegovine, a sud je izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM. Maksimalna kazna iznosi 1.000 KM.

– Nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji reguliše pitanje obavezne imunizacije, nekoliko domova zdravlja je zdravstvenoj inspekciji dostavilo podatke o roditeljima koji su odbili vakcinaciju djece. Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa. Do sada je pozvano više od 50 roditelja, pri čemu se većina njih odazvala pozivu. Određeni broj roditelja je u međuvremenu već vakcinisao djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio vakcinaciju – ispričala je Makivićeva.

Izvor: glassrpske.com

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…