Naslovna Region Semberci i Majevičani čuvaju srpsku tradiciju i kulturu u Austriji

Semberci i Majevičani čuvaju srpsku tradiciju i kulturu u Austriji

U sali Rathaus, u gradiću Tullnu pokraj Dunava, koji pripada austrijskoj pokrajini Donjoj Austriji, udaljenom trideset kilometara od Beča , prošlog vikenda orila se srpska muzika kroz tradicionalne srpske igre i pjesme.

Domaćin ovog velikog okupljanja nekoliko srpskih kulturno – umjetničkih društava iz Austrije i Temerina ( Srbija), bio je srpski KUD “Zavičaj“ iz Tullna.

Hala za održavanje kulturnih manifestacija- Rathaus, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta primivši više stotina ljudi željnih provoda, pristiglih iz gradova Donje Austrije.

Manifestaciju je otvorio virtuoz na harmonici Siniša Tufegdžić i njegov čuveni orkestar, nakon čega su nastupile starije i mlađe sekcije iz nekoliko KUD.ova, stvarajući sjajnu atmosferu tradicionalnim igrama iz Srbije i Makedonije.

Bila je ovo jedna od rijetkih prilika da Semberci i Majevičani okupljeni na istom mjestu evociraju uspomene na svoj rodni kraj. KUD „Zavičaj“ broji oko 200 članova, od kojih je aktivno 50 igrača , raspoređenih u tri sekcije.

„Ovo kulturno – umjetničko društvo finansiraju sami članovi kluba. KUD „Zavičaj“ dva puta godišnje organizuje velika okupljanja prijateljskih KUD.ova iz Austrije, a ove godine smo ugostili i KUD „Vuk Karadžić“ iz Temerina“, kaže Ljubiša Cvijetinović aktuelni predsjednik KUD.a „ Zavičaj“ iz Tullna.

KUD „Zavičaj“ Tulln osnovan je i registrovan kao samostalni klub u julu 2011. godine, na inicijativu Gavre Mićića, koji je i prvi predsjednik ovog kulturno-umjetničkog društva.

„ Naše kulturno – umjetničko društvo postoji već osam godina i sa ponosom možemo reći da smo mi pravi čuvari srpske kulture i tradicije na ovim prostorima. Želja nam je da ojačamo veze sa zavičajem i da igrom i pjesmom sačuvamo našu kulturu i običaje od zaborava ovdje u tuđini“, kaže Mićić.

Mladi naraštaji, od kojih je većina rođena u Austriji, sa željom da što više nauče o tradiciji i kulturi zavičaja iz kojeg potiču njihovi roditelji, svoje utočište našili su upravo u Kulturuno – umjetničkom društvu „Zavičaj“.

Jedna od njih mlada Andrijana Lazarević, čiji su roditelji rodom iz Dragaljevca kod Bijeljine, kaže da sa velikim entuzijazmom i voljom igra u dječijem ansamblu KUD.a „Zavičaj“.

„ U KUD. u smo svi kao familija, pored učenja igranja raznih srpskih igara, mi svoje slobodno vrijeme koristimo na kvalitetan način, kroz druženje, putovanje i upoznavanje sa vršnjacima, kako iz ostalih srpskih kulturno – umjetničkih društava iz Austrije, tako i sa onim zavičaja , iz Republike Srpske i Srbije“, kaže Andrijana.

Srbi u Tullnu se ne okupljaju samo u prostorijama Kuda “Zavičaj“ i na ovakvim manifestacijama. Crkvena opština “Sveti Nikolaj“ je izuzetno organizovana.

Sveštenik Veljko Savić, porijeklom iz Slavonije, živi od 2001. godine u Austriji, a od 2016. paroh je pri crkvi Sv. Nikolaj u Tullnu, koja pripada austrijsko -švajcarskoj eparhiji.

Paroh Savić ističe da je saradnja KUD -a „ Zvičaj“ i Crkvene opštine veoma čvrsta i ima za cilj jačanje srpske zajednice u Tullnu koja broji preko 150 srpskih porodica.

„ Srbi su organizovani kulturno, društveno i sportski kroz razne organizovane manifestacije čime čuvaju srpsku tradiciju i kulturu učvršćujući prijateljske odnose kako između samih Srba, tako i sa cjelokupnom zajednicom u kojoj žive“ , kaže paroh Veljko Savić.

KUD „Zavičaj“ nastupao je na mnogobrojnim manifestacijama koje organizuju srpska kulturna društva u Austriji. Pored toga, ove godine, uzeće učešće na „Međunarodnom festivalu dječijeg i omladinskog folklora“ koji će se održati od 1.6. – 3.6. u Bijeljini.

Takođe, na poziv KUD.a „Rudar“ iz Ugljevika, učestvovaće i na „Međunarodnoj smotri folkora“ koja se tradicionalno održava u u Ugljeviku, a okuplja brojne ansamble širom Evrope.

Piše : Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Region

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…