Naslovna Biblioteka preporucuje Biblioteka preporučuje: Milan Kundera -„Besmrtnost“

Biblioteka preporučuje: Milan Kundera -„Besmrtnost“

Za ovu nedjelju našim čitaocima preporučujemo važnu knjigu za koju još i kažu da se pamti, a to je „Besmrtnost „ autora Milana Kundera.

Roman Milana Kundere predstavlja niz eseja različitih žanrova o raznim problemima sa kojima se suočava čovjek 21.vijeka.

Besmrtnost izvire iz pokreta ruke jedne žene koja odlazeći sa časa plivanja maše svom instruktoru.

Odlomak iz knjige :

U trenutku u kom se okrenula, nasmejala i mahnula mladom učitelju plivanja (koji nije izdržao i prasnuo je u smeh), nije bila svesna svojih godina. Nekakva esencija njene privlačnosti, nezavisna od vremena, tim se gestom na sekundu otkrila i očarala me. Bio sam neobično dirnut. I palo mi je na um ime Anjes. Anjes. Nikada nisam poznavao nijednu ženu s tim imenom“.

Taj trivijalni gest stvara besmrtni književni lik u oku posmatrača čije ime je Kundera. Poput Floberove Eme ili Tolstojeve Ane, Kunderina Anjes postaje predmet fascinacije i neodređene čežnje. Iz tog lika izranja roman, gest imaginacije koji istovremeno utelovljuje i artikuliše Kunderinu vrhunsku umjetnost romana i njenu svrhu – temeljno istraživanje velikih egzistencijalnih tema prožeto istančanim humorom.

Knjiga je za one koji od književnosti očekuju više. Knjiga koja se ne šalje dalje već se sebično čuva za sebe, i sigurno joj se  ponovo vraća.

 

Piše: Snežana Milošević

 

Prikaži još vijesti
Load More In Biblioteka preporucuje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…