Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije: Bol u grudima – Kako ga razlikovati?

Priče iz ordinacije: Bol u grudima – Kako ga razlikovati?

„Često u ordinaciji imam pacijente koji se žale na bolove u grudima.  Obzirom da su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnost na našim prostorima svakom bolu u grudima se mora ozbiljno pristupiti. Takav bol izaziva strah i nelagodu jer se odmah pomisli na anginu pectoris ili na infarkt miokarda, a osobu s tim problemima hvata strah od bolesti i smrti“, kaže dr Snežana Dragić.

Objasnite nam za početak doktorko Dragić kakva je bolest, najčešće pominjana, Angina pectoris ?

Angina pectoris  je bolest uzrokovana suženjem srčanih arterija, zbog čega je smanjen dotok krvi i kiseonika u srčani mišić. Bolovi su obično koncentrisani u sredini grudnoga koša, ali nisu ograničeni na jedno mesto. Javljaju se najčešće kod fizičkog napora  i kod emocionalnog uzbuđenja. Obično se javlja bol u obliku stezanja iza grudne kosti, uz osećaj pritiska ili tereta, koji ponekad može biti vrlo jak, ne pojačava se pri disanju ili pokretu niti ako se rukom pritisnu rebro i grudni mišići. Često se širi prema vratu i donjoj vilici, kao i ka lijevom ramenu i lijevoj ruci. Osim bola mogu se javiti nesvjestica, osećaj mučnine, otežano disanje, pacijenta obliva hladan znoj. Potrebno je napraviti EKG pa, ako ima poremećaja u srčanom radu, potrebno je učiniti holter i ergometriju. Ako nalazi pokažu da se radi o angini pectoris, preporučuju se dalja ispitivanja, što podrazumijeva hospitalizaciju i pripremu za koronarografiju – invazivno rendgensko snimanje koje omogućava da se pomoću katetera i kontrastnog sredstva vide koronarne arterije i proceni stepen njihove suženosti.

Često, kada je riječ o komplikacijama rada srca, pominje i infarkt miokarda. Recite nam nešto više o tome?

Infarkt miokarda posledica je potpunog začepljenja koronarnih arterija i prekida dotoka krvi i kiseonika u srčani mišić, a najčešće se događa zbog stvaranja tromba na već suženoj koronarnoj arteriji. Bol je jak, razarajuć, javlja se u centralnom delu grudnog koša, iza grudne kosti, često se širi prema lijevoj ruci, leđima i donjoj vilici. Može biti praćena otežanim disanjem, mučninom, povraćanjem i preznojavanjem. Bol od angine pektoris slična je, ali slabija i traje kraće. Infarkt miokarda otkriva se pomoću EKG-a, na temelju određenih enzima u krvi i koronarografijom.

Pored gore pomenutih srčanih oboljenja, koja su to još oboljenja sa kojima vam se pacijenti javljaju u ordinaciju?

Pored navedenih najčešćih bolesti srca značajno je pomenuti i  perikarditis – upale srčane ovojnice (perikarditis) koja započinje snažnim bolom u grudima, pa se često prvo posumnja na infarkt. Bol je intenzivan, probadajući, traje danima i pojačava se prilikom kašlja, gutanja, dubokog disanja ili u ležećem položaju. Može biti praćen povišenom temperaturom, groznicom i ubrzanim disanjem. Otkriva se ultrazvukom srca (ehokardiografijom), EKG-om, kompjutoriziranom tomografijom (CT-om) grudnog koša.

Nerijetko javljaju se pacijenti sa simptomima međurebranih bolova koje karakteriše- probadanje između rebara.  Ovo je jedno je od najčešćih bolnih stanja u grudnom košu, a uzrok treba tražiti u međurebranim mišićima, međurebranim hrskavicama, rebrima i kičmi. Bol je jak, probadajući, slična ubodu igle, ali bezopasan. Najčešće traje nekoliko sekundi, javlja se na tačno određenom mestu i ne širi se na druge delove grudnog koša.

Takođe, upala međurebrane hrskavice, koja povezuje rebra s grudnom kosti, može uzrokovati bolove u grudnom košu. Ti bolovi nisu opasni i predstavljaju reakciju organizma na jače napore. Bol je stalna i širi se po grudnom košu, a manifestuje se kao osećaj težine u sredogruđu. Pojačava se pritiskom prsta na bolno mjesto.

Tu je i diskus hernija – bolest uzrokovana promenama i propadanjem diskusa koji se nalazi između kičmenih pršljenova, a do bolova dolazi zbog pritiska na korijen međurebranog živca, na mjestu na kojem izlazi iz kičme, ili zbog upale kojom je zahvaćen korijen živca. Bol dugo traje i obično prati linije samog živca, protežući se od kičme duž grudnog koša, a pojačava se pri kašljanju i promeni položaja tela.

Upala pleure – može biti posljedica upale pluća, tumora i drugih bolesti plućnoga tkiva. Bol je vrlo snažan (posebno u srednjem i donjem dijelu grudi), a pojačava se pri disanju i kašljanju. Može biti praćen povišenom tjelesnom temperaturom i suvim kašljem.

– Nekad bol u grudnom košu može biti izazvan upalom jednjaka zbog vraćanja kiseline iz želuca, a zbog prekomjernog opuštanja prstenastog mišića koji razdvaja jednjak od želuca. Ponekad i dio želuca može prodrijeti u grudni koš kroz otvor na dijafragmi i uzrokovati bol. Obično se osjeća kao pečenje iza grudne kosti i u gornjem dijelu trbuha što se karakteriše kao gastroezofagealni refluks , kaže doktorka Dragić.

Na kraju razgovora doktorka Dragić navodi da  iscrpljenost i stres  mogu izazvati bol u grudnom košu koja se može  javiti i kao posljedica neurednog života, iscrpljenosti, porodičnih i poslovnih problema, pa se u tom slučaju javljaju i drugi simptomi (lupanje i preskakanje srca – aritmije, gušenje…).

 

„Kada se isključe svi ostali uzroci, tek se tada može posumnjati da je reč o tom problemu.

Bol u grudima, pogotovo ako se ponavlja, zahteva konsultaciju s lekarom koji će odrediti načine dijagnostikovanja i otklanjanja uzroka“, kaže doktorka Dragić.

 

Piše: Snežana Milošević

 

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…