Naslovna RS/BiH Željeznice RS se pohvalile gubitkom od 26,6 miliona KM

Željeznice RS se pohvalile gubitkom od 26,6 miliona KM

Željeznice Republike Srpske (RS) završile su prošlu godinu sa više od 26,6 miliona maraka gubitka! Iz uprave ovog javnog preduzeća se pravdaju da je taj finansijski minus u poslovanju za 11 odsto manji nego u 2016. godini i za, kako su saopštili, jedan posto od planiranog.

– Navedeno smanjenje poslovnog gubitka nastalo je u najvećoj mjeri zbog povećanja poslovnih prihoda od prijevoza robe, RIV-a i prihoda od premija i dotacija s jedne strane, a s druge strane, smanjenja poslovnih rashoda, uglavnom smanjenja troškova zarada i naknada zarada za 4 063 282 KM u odnosu na ostvarene u prethodnoj godini – navode iz Željeznica RS.

U 2017. Željeznice su prevezle su 4 529 029 tona robe, što je za tri procenta više nego u 2016. godini.

– Značajan uticaj na iznos ostvarenog gubitka imali su finansijski rashodi, u okviru kojih dominantno učešće imaju zatezne kamate po osnovu kredita u inostranstvu, u iznosu 12 317 479 KM. Ove kamate nastaju zbog nemogućnosti Željeznica RS da otplaćuju anuitete po kreditima u inostranstvu, pa to plaćanje vrši Vlada RS.Na ovaj način stvaraju se obaveze prema Vladi koje su na kraju prošle godine iznosile 159 488 362 KM, a sastoje se od glavnice, redovne i zatezne kamate. Spomenuta kreditna zaduženja vršena su s ciljem obnove i modernizacije prije svega infrastrukturnih, a manjim dijelom i vučenih kapaciteta. Željeznice RS planiraju da se oslobode ovih obaveza u procesu restrukturisanja pretvaranjem u akcije – navode iz ovog javnog gubitaša.

Željeznice RS su na kraju prošle godine zapošljavale 2 740 radnika, što je za 342 zaposlena ili 11 odsto manje u odnosu na stanje na kraju 2016. godine.

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…