Naslovna RS/BiH Savčić: Došli smo do toga da nam se dezerteri smiju!

Savčić: Došli smo do toga da nam se dezerteri smiju!

Borci Vojske Republike Srpske koji su branili otadžbinu, kad je u pitanju penzionisanje, često su u nepovoljnijem položaju u odnosu na dezertere, upozoravaju iz Boračke organizacije RS.

– Došli smo u situaciju da nam se dezerteri smiju. Ratni staž, koji im je upisan, ali za njega nisu plaćeni doprinosi, sada mogu, da se tako izrazim, okačiti mačku o rep – kaže predsjednik BORS Milomir Savčić.

Dodaje da ratni staž mnogima čak stvara probleme. Kao primjer za to navodi sudbinu željezničara, koji su bili borci Vojske RS. Upravo oni su se našli prvi na udaru masovnog penzionisanja u Željeznicama RS, kako bi broj zaposlenih bio smanjen, a zahtjevi Svjetske banke, vezani za kredit za restrukturiranje, ispunjeni.

– Oni sad moraju u penziju, koja je manja od plate, a oni koji su bili na radnoj obavezi, pa čak i oni koji su izbjegavali mobilizaciju, ostaće da rade četiri godine duže. Dakle borac, koji je branio RS i čuvao, između ostalog, i vozove i pruge, sada je u lošijem položaju od onih koji su ratnih godina bili na sigurnom, pa čak i kršili tadašnje zakone – kaže Savčić.

U problem su i borci koji imaju, na primjer, 65 godina života i 19 godina staža, računajući i ratni, jer oni, ukoliko nemaju punih 15 godina staža na random mjestu, ne mogu u penziju.

U BORS-u upozoravaju i na to da još nije riješen status više od 3 500 demobilisanih boraca koji su dočekali starost bez plate i bez penzije, jer imaju 65 godina života, a manje od 15 godina staža osiguranja, piše EuroBlic.

Ranije je ministar finansija RS, Zoran Tegeltija, izjavio da bi za penzije za ovu kategoriju boraca bilo dovoljno obezbijediti osam miliona KM godišnje.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović je krajem prošle godine izjavio da ne bi bilo uputno “raspakivati” Zakon o PIO, kako bi se ovi ljudi penzionisali, ali da se za njih može “obezbijediti neki vid obeštećenja”. Ipak, stavka za takvo obeštećenje nije predviđena ovogodišnjim budžetom.

Na obeštećenje već devet godina čeka i Bogoljub Pašalić (68), bivši starješina Jugoslovenske narodne armije iz Bijeljine, koji ni danas ne može da ostvari dio penzije zarađen od 1969. do 1973. godine, kada je služio u Sloveniji.

Njegov slučaj stigao je i do Parlamentarne skupštine BiH, gdje je Aleksandra Pandurević (SDS) postavila poslaničko pitanje u vezi sa Pašalićevom penzijom. Iz onog što je Savjet ministara naveo u odgovoru može se zaključiti da je Pašalić žrtva odluke Slovenije da, protivno svim potpisanim sporazumima, zaštiti samo svoje državljane, ali i nemoći ili nemaru BiH da zaštiti interese svojih građana.

– BiH je sa svim državama, bivšim republikama SFRJ potpisala sporazume, kojima je utvrđeno da će penzijsko osiguranje lica u službi JNA, za period do kraja 1972, padati na teret one države na čijoj je teritoriji lice bilo osigurno. Slovenačka strana je, međutim, navela da Republika Slovenija ovo pravo priznaje isključivo slovenačkim državljanima – navodi se, između ostalog u odgovoru.

Nema saradnje sa veteranima iz Federacije BiH
Veterani iz Federacije BiH, koji su danima protestovali blokirajući magistrale, pozvali su borce Vojske RS da im se pridruže jer su svi, kako tvrde, “u istim problemima”.

– Nismo dobili takav poziv, a i nemamo nikakve oblike saradnje. Mi imamo svoje probleme, oni svoje i svako ih rješava na svoj način – rekao je Savčić.

Kako se nezvanično saznaje, o problemima boraca u RS sutra će na najvišem nivou, sa predstavnicima BORS-a razgovarati predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i resorni ministri.

 

Srpska cafe

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

DODJELOM DIPLOMA NOVIM PLIVAČIMA ZAVRŠENA ŠKOLA PLIVANJA

Djevojčicama i dječacima koji su uspješno završili obuku škole plivanja danas su dodijelje…