Naslovna RS/BiH Međugradski prevoz skuplji do deset odsto

Međugradski prevoz skuplji do deset odsto

Prevoznici iz Srpske od sutra će podići cijene autobuskih karata na većini međugradskih i regionalnih linija do deset odsto, a kao razlog za to navode poskupljenje goriva.

Na pumpama u BiH gorivo je poskupjelo 1. februara kao posljedica izmjena Zakona o akcizama BiH, od kada se građani svakodnevno suočavaju sa novim udarima na džep.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS i direktor banjalučkog „Autoprevoza“ Dejan Mijić ističe da će do poskupljenja doći na većini linija u zemlji i regionu.

– Prema cjenovnicima koje prevoznici dostavljaju Autobuskoj stanici u Banjaluci, vidljivo je da će unutar RS i BiH od četvrtka poskupjeti prevoz na svim međugradskim linijama, kao i na pravcima prema Srbiji i Crnoj Gori. Sva poskupljenja su do deset odsto – rekao je Mijić.

Dodao je da će „Autoprevoz“ podići cijene karata od Banjaluke prema Beogradu i Sarajevu za deset odsto.

– Što se tiče naše firme „Neobas“, svaku liniju prema inostranstvu ćemo posebno analizirati nakon čega ćemo znati da li će doći do promjene cijena – kaže Mijić.

Naveo je da su prevoznici prisiljeni na ovaj potez zbog poskupljenja goriva, jer bi u suprotnom poslovali sa gubicima.

– Tu je i niz drugih faktora koji utiču na naš rad. Poskupjeli su rezervni dijelovi za autobuse, a skočile su i cijene pojedinih putarina. Od prošle godine skuplja je i registracija vozila – tvrdi Mijić.

Predsjednik Izvršnog odbora pomenutog udruženja i direktor preduzeća „Pavlović turs“ Goran Starčević ističe da prevoznici u međugradskom i međunarodnom saobraćaju cijene formiraju po tržišnim zakonima, odnosno svaki prevoznik slobodno odlučuje koliko će poskupljenje iznositi.

– Postoji interni dogovor da cijene ne budu ispod tržišnih kriterijuma, a uvažavajući promjene u cijenama goriva, poskupljenje je neminovno – rekao je Starčević. Naveo je da će do rasta cijena doći i na međugradskim linijama na kojima saobraća „Pavlović turs“.

– Banjalučki cjenovnik nam je orijentir i prema njemu ćemo usklađivati cijene na drugim relacijama. Karte bi u prosjeku trebalo da budu skuplje za četiri odsto – rekao je Starčević.

Direktor kotorvaroškog prevoznika „Golubić“ Milan Škorić ističe da će građani od četvrtka više novca morati da izdvoje i za karte na relaciji Banjaluka – Kotor Varoš.

– Pojedinačna karta će biti skuplja za pola marke i koštaće pet KM, dok će cijena mjesečne karte iznositi 108 KM umjesto dosadašnjih 96 maraka – rekao je Škorić. Dodao je da cijene nisu podigli samoinicijativno, već su ih uskladili sa prigradskim cjenovnikom koji je dogovoren između predstavnika grada Banjaluka i lokalnih prevoznika.

– Za sada ne znamo da li ćemo dizati cijene karata na liniji za Beč jer smo u pregovorima, a cijenu prevoza do Beograda ćemo podići za desetak odsto – navodi Škorić.

Karte do Srbije biće skuplje i kod prevoznika „Smiljić“.

– Saobraćamo iz RS prema Beogradu i Novom Sadu i na tim linijama cijene karata će biti više za deset odsto, prema dogovoru sa drugim prevoznicima – rekli su u „Smiljiću“.

Vlasnik prijedorske firme „Milinović“ Rajko Milinović kaže da još ne zna da li će doći do poskupljenja na relacijama na kojima saobraćaju autobusi ovog prevoznika.

– U pregovorima smo, ne znam šta će biti – kratko je rekao Milinović.

U preduzeću „Semberija-transport“ ranije su istakli da će cijene karata i kod njih skočiti. Naveli su da će prevoz za Novi Sad, Banjaluku i Istočno Sarajevo poskupjeti, dok bi cijene karata prema Beogradu i Sarajevu trebalo da ostanu nepromijenjene.

Potrošači

Direktorica Udruženja potrošača „Don“ iz Prijedora Murisa Marić smatra da je poskupljenje autobuskih karata neopravdano.

– Kada je cijena goriva pala na oko 1,5 KM, niko od prevoznika nije snizio cijene karata iako su imali mnogo prostora za to, a sada kad je gorivo poskupjelo, trebalo im je samo mjesec da podignu cijene. Udari na džep potrošača su preveliki – rekla je Marićeva.

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…