Naslovna Ugljevik Aktuelnosti Sjećanje na pukovnika Milana Jovića ne umire

Sjećanje na pukovnika Milana Jovića ne umire

U Centru za kulturu u Ugljeviku danas je održana završna svečanost memorijalno-kulturne manifestacije „Jovićevi dani-2018“ kojom je obilježeno 25 godina od pogibije nekadašnjeg komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ pukovnika Milana Jovića.

Na današnjoj svečanoj akademiji nagrađeni su najbolji literarni radovi u konkureciji osnovaca o temi „Pepeo mrtvih stvorio je otadžbinu“ i srednjih škola o temi „Molitva usnulom junaku“.

Najbolji rad osnovnih škola je rad Dragana Tomića iz Tutnjevca, a u konkurenciji srednjoškolaca najboljim radom je proglašen literarni rad Ivane Babić iz Ugljevika.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković istakao je da je istorija srpskog naroda ispunjena stalnom borbom za slobodu i opstanak nacije, u kojoj su se kroz vijekove izdizali pojedinci koji su upornošću, znanjem i hrabrošću zaduživali srpski rod i u istoriju ušli kao svijetli primjer budućim pokoljenjima.

„U odbrambeno-otadžbinskom ratu naš kraj je dao brojne junake, a na njihovom čelu je bio pukovnik Milan Jović koji je sebe i svoje saborce učinio legendama i svrstao ih pored Obilića, Karađorđevića, Sinđelića i svih drugih srpskih junaka koji svoje živote položiše braneći srpsku djecu i srpsku zemlju“, rekao je Marinković.

O životu, radu i djelu pukovnika Jovića govorio je njegov saborac general Vojske Republike Srpske Budimir Gavrić koji je istakao da je sjećanje na slavnog pukovnika svim borcima veoma prisutnno i neizbrisivo.

„NJegov lik i odgovornost u vršenju dužnosti komandanta brigade ostali su duboko urezani u sjećanju posebno kod pripadnika Prve majevičke brigade kojom je komandovao, a njegova komanda je uvijek bila sa riječima `za mnom`“, istakao je Gavrić.

On je dodao da je pukovnik Jović ostao i da živi kao primjer junaštva, jer hrabri junaci ne umiru i zauvijek ostaju u sjećanjima svojih saboraca, porodice i prijatelja.

Organizatori manifestacije su opština Ugljevik i lokalna Boračka organizacija, a ovogodišnji događaji održani su pod sloganom „Da se ne zaboravi“.

Zamjenik načelnika opštine Ugljevik Cvjetana Dragonjić u ime ove podmajevičke opštine uručila je poklon-sliku porodici pukovnika Milana Jovića.

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Milan Jović posthumno je odlikovan ordenom Nemanjića.

Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…