Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije : Aktuelno – „crijevna gripa“

Priče iz ordinacije : Aktuelno – „crijevna gripa“

U prethodnoj sedmici je u ambulanti Dr Snežane Dragić bilo je više slučajeva crijevnog gripa, pa smo u razgovoru sa doktorkom dobili važne informacije  o toj vrsti oboljenja.

Doktorko Dragić  recite nam nešto više o oboljenju „crijevne gripe“ sa čijim simptomima dolazi sve više pacijenata u vašu ordinaciju?

– Virusni gastroenteritis, često nazivan i „crijevna gripa“ (iako uzročnik nije virus gripe), infekcija je uzrokovana različitim virusima, čiji su glavni simptomi povraćanje i proliv, a često i povišena temperatura i opšta malaksalost.   Najčešći uzročnici su rotavirusi, norovirusi, adenovirusi tip 40 ili 41 i astrovirusi, s tim da svaki virus ima sezonsku aktivnost. Tako su infekcije rotavirusima i astrovirusima češće u hladnijim mjesecima  a infekcije adenovirusima javljaju se tokom cijele godine. Norovirus se češće javlja u epidemijama koje zahvaćaju škole, dječje vrtiće, domove za starije osobe, a mogu se javiti i u bolnicama, kampovima,  te đačkim ili studentskim domovima.

Kako dolazi do zaraze „Norovirusom“ i koji su osnovni njegovi simptomi?

Ovaj virus smatra se najznačajnijim uzročnikom virusnih proliva u odraslih, i drugim uzročnikom virusnih proliva u djece (odmah nakon rotavirusa). Izaziva upalu želuca, tankog i debelog crijeva.

Epidemiološke karakteristike – Iako se virus ne razmnožava u hrani, dovoljno je manje od 100 čestica da izazove oboljenje. Relativno je stabilan u okolini i može preživjeti smrzavanje i visoke temperaturu do 60°C.

Simptomi – Javljaju se mučnina, povraćanje i/ili vodenasti prolivi bez primjesa krvi, praćeni grčevima u trbuhu. Neke oboljele muče i glavobolja, povišena temperatura i bolovi u mišićima. Simptomi obično traju jedan do dva dana, ali za to kratko vrijeme ljudi se osjećaju jako bolesnima. Glavna komplikacija je dehidracija, pa je osobama koje ne mogu uzimati tečnost na usta potrebna nadoknada putem infuzije. Simptomi obično započinju 24 do 48 sati nakon zaraze, a mogu se javiti i već nakon 12 sati. Iako nema podataka da oboljele osobe ostaju dugotrajni nosioci virusa, virus ipak može biti prisutan u stolici i dvije sedmice  nakon prestanka simptoma. I drugi agensi (bakterije, paraziti, toksini…) mogu izazvati slične simptome.

Rotavirus-drugi po broju oboljelih

Kako se širi rotavirus i koji su njegovi simptomi? – Prenosi se fekalno-oralnim putem (kontaktom sa stolicom i povraćenim sadržajem), ali prisutan je i u sekretu dišnog sistema i drugim tjelesnim tečnostima . S obzirom na to da je stabilan u okolini, može se prenijeti putem hrane, vode, zaprljanih ruku i predmeta. Djeca mogu širiti virus na porodicu  bliskim kontaktom nekoliko dana prije bolesti i nakon prestanka proliva.

Razdoblje inkubacije, tj. vrijeme od zaraze do prvih simptoma, kod infekcije rotavirusom iznosi oko dva dana. Bolest obično počinje naglo, jakim povraćanjem, povišenom temperaturom i učestalim vodenastim stolicama. U tipičnim slučajevima praćena je srednje teškom i teškom dehidracijom. Dijete je blijedo, klonulo, nezainteresirano za okolinu, ima naduven  trbuh uz čujna pretakanja. Bolest traje oko pet dana. Teži oblici bolesti javljaju se u djece do treće godine starosti, i može je pratiti dehidracija. Kod starije djece i odraslih obično ima blaži oblik. Kako postoji više tipova rotavirusa, dijete može oboljeti nekoliko puta. Nakon preboljele bolesti imunitet nije potpun, no ponovna infekcija rotavirusom obično ima blaže simptome.

Kako se dijagnostikuje rotavirus?

Dijagnozu postavlja ljekar najčešće na osnovu simptoma i pregleda oboljeloga. Infekcije rotavirusom i adenovirusom mogu se brzo dijagnostikovati i laboratorijski (otkrivanjem virusnih antigena u stolici).

Šta je primarno u ljekarskoj intervenciji rotavirusa?

Glavna komplikacija je dehidracija, pa su osnovni ciljevi nadoknada izgubljene tečnosti i sprečavanje dehidracije. Najčešće je dovoljno uzimanje tečnosti na usta i otopine elektrolita (rastvora za rehidraciju).  Rizik je puno veći kod male djece, pa roditelji trebaju pažljivo pratiti broj promijenjenih pelena kod bolesnog djeteta. Ako oboljeli s prolivom zbog mučnine i povraćanja ne mogu uzimati tečnost na usta, često trebaju infuziju. Dok proliv traje, ne treba jesti masnu, slatku i začinjenu hranu. Treba izbjegavati antibiotike, jer ne djeluju na viruse, a lijekovi protiv proliva (antidijaroici) mogu produžiti infekciju. Većina infekcija spontano prolazi.

Koje su obavezne mjere prevencije?

Kako bi se spriječilo širenje virusa, potrebno je pridržavati se osnovnih higijenskih mjera, prati ruke nakon korištenja toaleta i prije rukovanja hranom. Sirovo voće i povrće treba dobro oprati prije jela. Rublje (uključujući posteljinu, ručnike, maramice…) koje je bilo u kontaktu s povraćenim sadržajem ili stolicom oboljelog odmah treba oprati na visokoj temperaturi. Nakon mijenjanja pelena treba dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom. Naravno češće provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

 

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…