Naslovna Price iz ordinacije PRIČE IZ ORDINACIJE: Grip napunio ordinaciju dr Dragić

PRIČE IZ ORDINACIJE: Grip napunio ordinaciju dr Dragić

Ovih dana ordinacija dr Snežane Dragić, kao i većina ordinacija porodične medicine, okupirana je oboljelima od respiratornih infekcija.

“S obzirom na ovakve vremenske prilike ( neobično toplo vrijeme za ovo doba godine) koje su pogodovale širenju virusa, nije neobično da od 40 pregledanih u toku dana, više od polovine dolazi sa povišenom temeraturom i kašljem – tegobama koje su izazvane respiratornim virusima. Naravno da je i broj pacijenata veći nego inače. Kod većine oboljelih se radi o respiratornim infekcijama koje liče na infekciju virusom influenze ( grip)”, kaže dr Snežana Dragić.

Dr Dragić recite nam nešto više o virusu gripe?

Grip je akutna, infektivna, veoma zarazna bolest uzrokovana virusima influence u kojoj u početku dominiraju simptomi  u vidu visoke temperature, intenzivne glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, gubitka apetita, povraćanja, dok se respiratorni simptomi u vidu kijanja i kašlja javljaju kasnije.

Na koji način se manifestuje klinička slika gripa?

 Nakon inkubacije od 1-3 dana (najkraća iznosi 8 sati) bolest započinje naglo, visokom temperaturom, do 40 stepeni koja se održava i do 3-5 dana. Temperaturu prati snažna glavobolja, naročito u čeonom delu, pokreti očnih jabučica su bolni, oseća bolove u mišićima, zglobovima, ima osećaj nemoći te se oseća „kao daje pretučen“. Apetit je smanjen i bolesnik povraća ili ima proliv. Zbog sniženog postoji sklonost prolaznim gubicima svijesti. Tek drugog, trećeg dana javljaju se simptomi od strane respiratornog sistema u vidu kijavice, zapušenog nosa, konjunktivitisa, bolova u grlu, kašlja. Kašalj je u početku suv, ponekad promukao, praćen bolovima iza grudne kosti u vidu pečenja zbog traheitisa. Pri pregledu bolesnik je visoko febrilan, a zapaža se pletoričnost, podadulost u licu, kataralna upala konjunktiva, ždrela, tonzila. Auskultatomi nalaz na plućima je obično uredan mada se mogu naći suvi bronhitični šušnjevi koji ubrzo postaju vlažni. Kod nekomplikovanog gripa temperatura traje 3-5 dana i bolest se završava za 7-10 dana. Ukoliko dođe do komplikacija obično se radi o virusnim pneumonijama koje se za sada uspješno liječe. Naravno postoje i teže komplikacije tako da svake godine imamo određeni broj umrlih kao posljedica infekcije virusom gripa.

Kod blagih simptoma liječenje se obavlja kod kuće sa svim dole navedenim preporukama. Međutim ako temperatura traje više od 3 dana i to preko 38 stepeni, ako postoji opšta iscrpljenost, bolan kašalj neophodno je javiti se porodičnom doktoru.

Kakvu terapiju savjetujete oboljelima od gripa?

Mirovanje i simptomatska terapija (antipiretika, antitusika, inhalacije, topli napici vitamin C).  Jako je bitno da se pojača unos tečnosti, neko stari ljekari kažu da supa djeluje bolje od antibiotika i tu se slažem sa njima. Takođe je potrebno poslušati organizam i zaista mirovati jer se tako štedi energija koja je neophodna za ozdravljenje. Antibiotici se primenjuju samo u slučajevima bakterijske superinfekcije nakon pregleda.

 

Koja je prevencija najbolja u sprečavanju gripa?

Najbolja mera za prevenciju bolesti i kontrolu infekcije virusima influence je vakcinacija. Vakcinacija se savjetuje kod starijih osoba (preko 65 godina), dijece i odraslih sa hroničnim plućnim, kardiovaskularnim bubrežnim, metaboličkim i malignim oboljenjima. U ovom periodu kad ima mnogo oboljelih se savjetuje provjetravanje prostorija, održavanje fizičke kondicije i higijene, pogotovo pranje ruku, zatim izbjegavanje mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi ( čekaonice, stanice itd)

 

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…