Naslovna Biblioteka preporucuje Biblioteka preporučuje: „Top je bio vreo“ – Vladimir Kecmanović

Biblioteka preporučuje: „Top je bio vreo“ – Vladimir Kecmanović

Za ovu nedjelju Narodna biblioteka Ugljevik svojim čitaocima i sugrađanima preporučuje knjigu „Top je bio vreo“ pisca Vladimira Kecmanovića.

Knjiga je dobitnik dvije nagrade „Borislav Pekić“ i „Meša Selimović“ . Knjiga je prevedena i na engleski jezik i po ovoj knjizi je snimljen i istoimeni film.
„Top je bio vreo je nemoguća knjiga. U njoj piše ono što niko ne sme da zna, da su u Sarajevu živjeli građani koji su bili ničiji, i samim tim prošli nagore. U ime te prećutne istine, u kojoj se dramatično slikaju i oni koji grad drže pod opsadom i oni koji sprovode unutrašnju opsadu građana, Kecmanović se vinuo u navišu književnu sferu. Srpaska književnost je još potresena ovom zrelom stvaralačkom drskošću“, kaže bibliotekarka Stana Vladić.
Glavni junak Kecmanovićevog romana je dječak, desetogodišnjak, Srbin, koji sa roditeljima živi u ukletom gradu, između snajperskih hitaca i topovskih granata, živi u memli podruma, bez vode i struje, gladan i preplašen, oči u oči sa smrću koja navire sa svih strana: okolnih planina, snajperskih gnijezda i ulica kojima vršljaju bande ološa, kriminalaca, siledžija, narkomana, degenerika, ubica koji svoje mračne nagone iskaljuju nad nemoćnim, u prvom redu Srbima koji su žigosani kao divljač za nekontrolisan odstrel.

Dječakovi roditelji ginu u vlastitom stanu od jedne nesumične granate. On ostaje živ, ali od šoka gubi moć govora. Brigu o njemu preuzima jezičava ali dobrodušna komšinica Tidža, koja dječaka prihvata kao svoje dijete. Međutim, kada joj pogine sin, ona više ne želi da dijete svojih „neprijatelja“ vidi u svojoj blizini. Dječaka prihvata komšija Nikola, i sam žrtva vremena koje nije sačuvalo ni mrvicu čovječnosti. Nakon ubistva Nikole i silovanja njegove bolesne žene dječak nalazi odvažnost da se uputi preko zaleđene rijeke, do planine na kojoj su ratnici u nekim drugačijim uniformama.

Djelo je ispunjeno jezom ratnih dana. I kao da je rat neiscrpna i stalno prisutna tema umjetničkog stvaranja. Ono po čemu se ovo djelo razlikuje od drugih nije samo činjenica da je glavni protagonista dijete nego što je sve dato u formi njegove ispovjedi.

Kecmanovićevo majstorstvo u izrazu putem pisane riječi pruža izuzetan čitalački doživljaj, te je toplo zaposleni u Narodnoj biblioteci Ugljevik toplo preporučuju kao izbor za ovu sedmicu.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Biblioteka preporucuje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…