Naslovna Svijet Evropa da ispravi nepravdu?!

Evropa da ispravi nepravdu?!

Evropska unija bi trebalo da ispravi nepravdu prema Zapadnom Balkanu, poručio je bugarski premijer Bojko Borisov na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kako navodi BTA, Borisov se tokom obraćanja u Davosu fokusirao na Zapadni Balkan i potrebu da međunarodna zajednica podrži razvoj zemalja u tom regionu.

Podsetivši na ratove, katastrofe i previranja kroz koje je prošla Evropa, Borisov je rekao da su posledice sukoba devedesetih godina na Zapadnom Balkanu i dalje prisutne.

„Postoji nepravda koju bi Evropa trebalo da ispravi – Zapadni Balkan. Te zemlje daju sve od sebe kako bi ispunile zahteve koje se postavljaju pred njih, a mi – njihovi susedi, partneri, zemlje EU – takođe bi trebalo da uradimo šta je potrebno kako bi se napredovalo u njihovoj intergaciji“, rekao je Borisov.

On je ponovio da sada kada se balkanske zemlje pripremaju za članstvo u NATO i EU, „najbolje je vreme da se podrži razvoj njihove saobraćajne, komunikacione, energetske i ekološke infrastrukture na takav način da se osigura da će to najviše biti od koristi njima i ostatku Evrope“.

Borisov je tokom diskusije na forumu u Davosu takođe predstavio druge prioritete bugarskog predsedavanja EU: budućnost Evrope i mladih, bezbednost i stabilnost u snažnoj i ujedinjenoj Evropi, digiratalna ekonomija i veštine budućnosti.

(Tanjug)

Prikaži još vijesti
Load More In Svijet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …