Naslovna RS/BiH Zbog “jabuka” na gubitku čak 18 miliona KM?!

Zbog “jabuka” na gubitku čak 18 miliona KM?!

abrana izvoza jabuka u Rusiju Bosnu i Hercegovinu bi na godišnjem novou mogla da košta najmanje 18 miliona KM.

Otprilike je tolika godišnja vrijednost izvezenih jabuka na rusko tržište, koje je, kad je riječ o plasmanu voća, za BiH definitivno jedno od najznajnijih.

To nedvosmisleno potvrđuju zvanične statistike, prema kojima smo lane, od ukupno 65,3 miliona kilograma, u Rusiju plasirali čak 24,7 miliona kilograma voća. Preračunato u pare, od ukupno 153,5 miliona KM, na ruskom tržištu smo u 2017. zaradili 45 miliona KM.

Čak 40 odsto izvoza ide u Rusiju

Nije teško izračunati da u Rusiju godišnje izvezemo više od trećine ukupne količine voća koja završi izvan granica BiH. Još je zanimljiviji podatak da upravo na izvoz jabuka otpada 40 odsto cjelokupnog izvoza u Rusku Federaciju.

U RS se godišnje proizvede voća vrijednosti 225 miliona KM, a od toga se 30 do 40 odsto izveze za Rusiju.

Tako smo, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, na rusko tržište lane plasirali 12,7 miliona kilograma ovog voća, ukupne vrijednosti 18 miliona KM.

Kako su saopštili nadležni, razlog zabrane izvoza jabuka iz BiH je to što je preduzeće „Frukt kompani“ iz Bijeljine na rusko tržište izvezlo jabuke uvezene iz Poljske. Kako je objavljeno, spornu pošiljku jabuka pratio je sertifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Rusko „njet“ uslijedilo je prije dva dana, od kada je ova država u potpunosti spustila rampu za sve vrste jabuka iz BiH.

show_image

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je da će to prouzrokovati milionsku štetu domaćim voćarima, i izrazio sumnju da će u toku ove godine na rusko tržište biti odobren dalji izvoz.

– U RS se godišnje proizvede voća vrijednosti 225 miliona KM, a od toga se 30 do 40 odsto izveze za Rusiju. Očekujemo sada veliki pritisak voća iz uvoza koje će prouzrokovati probleme plasmana domaćeg voća na našem tržištu. Prošla godina za voćare je bila jako loša i imali smo loš kvalitet, a sa niskom cijenom pitanje je da li ćemo naplatiti troškove proizvodnje – upozorava Dojčinović.

On je naglasio da su zbog zabrane izvoza voća u Rusiju najviše oštećeni domaći proizvođači i dodao da dio odgovornosti snose i nadležne institucije.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH poručili su da će ponovni povratak na rusko tržište biti težak, te da on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera. U tom smislu, nadležni su zatražili pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju.

Afera jabuka

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović poručio je da su zloupotrebe u trgovini voćem s Ruskom Federacijom od strane bosanskohercegovačke kompanije i inspekcijskih organa, direktna posljedica lošeg sistema kontrole, kojeg je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcioniše.

Unaprijediti sistem registracije

– Kako bi spriječili dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled BiH, zatražio sam od nadležnih institucija da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju. Na viši nivo odgovotnosti moraju da se podignu i fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne certifikate, kao i privredne komore koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda. Slična uputstva dao sam i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH – poručio je Šarović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić donio je 22. januara odluku o brisanju preduzeća “Frukt kompani” iz Bijeljine sa liste izvoznika za Rusku Federaciju, koja se vodi u ovom ministarstvu.

– Od Uprave za zaštitu bilja BiH očekujemo da donese rješenje o brisanju sa liste izvoznika ovog preduzeća za Rusku Federaciju, koju vodi i za šta je ona nadležna – poručili su iz ovog ministarstva.

Frukt kompani demantuje

Iz Advokatske kancelarije „Stevanović“, koja zastupa „Frukt kompani“ iz Bijeljine, saopštili su da je ovo preduzeće nedavnu pošiljku jabuka za Rusiju kupilo od partnera u Gradačcu.

– Roba je imala svu neophodnu dokumentaciju za izvoz i izjave o porijeklu koje dokazuju da je proizvedena u BiH. Naš klijent se oštro protivi napisima pojedinih medija da je njegovom krivicom došlo do isključive obustave izvoza jabuka u Rusiju, kao i da je riječ o reeksportu jabuke iz Poljske i da su sankcije BiH uvedene samo iz ovog razloga. I ranije se dešavalo da ruska strana uvede zabranu uvoza robe zbog manjih tehničkih propusta, kao i ovaj put, ali nikada krivicom “Frukt kompani”. Ovo preduzeća nikad nije, niti će vršiti reeksport robe, već isključivo vrši prodaju robe iz BiH, o čemu je ruska strana u cjelosti obaviještena. Robu naši klijenti tog dana nisu ni vidjeli, jer je odmah išla u izvoz – navodi se u saopštenju.

Šef Inspektorata u Vladi Brčko distrikta Senada Garić izjavila je da brčanski fitosanitarni inspektor nije odgovoran za aferu izvoza poljskih jabuka kao proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju. Njegov zadatak nije da utvrđuje porijeklo već zdravstvenu ispravnosti proizvoda, što je rečeno i predstavnicima relevantnih institucija, nakon čega je ovo i potvrđeno.

– Dokazano je da je inspektor Vlade Brčko distrikta izdao fitosanitarni sertifkat u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja, u skladu sa pravilnikom i procedurom koja je njemu propisana kao nadležnom inspektoru za tu oblast i da nije njegova odgovornost da utvrđuje porijeklo robe – rekla je Garićeva i dodala da je inspektor pregled jabuka obavio na graničnom prelazu u Brčkom, a ne na mjestu utovara, jer utovar nije ni vršen na području distrikta.

Prema njenim riječima, te jabuke su već imale dokumentaciju da su domaćeg porijekla izdatu od strane nadležnih insitucija.

– Utovar jabuka bio je u Gradačcu kod farmera Nedžada Mujčinovića, a Privredna komora iz Bijeljine izdala je dokument da je to roba porijeklom iz BiH pomenutog proizvođača. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS evidentiralo je Mujčinovića kao farmera koji proizvodi tu jabuku, a firma izvoznik je “Frukt kompani” iz Bijeljine – pojasnila je Garićeva za Srnu.

Naglasila je da je inspektor u fitosanitarni sertifikat upisao porijeklo robe na osnovu dokumentacije koju je dobio od Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …