Naslovna Svijet NI SEVERNA KOREJA, NI AMERIKA Ova republika drži ključ NUKLEARNE DRAME u svetu

NI SEVERNA KOREJA, NI AMERIKA Ova republika drži ključ NUKLEARNE DRAME u svetu

Ključni element za sastavljanje nuklearne bombe je uranijum. Više od trećine ovog prirodnog elementa na globalno tržište izvezla je jedna bivša sovjetska republika. Njihov uticaj na globalno tržište tako je veliki da je državna kompanija „KazAtomProm“ nedavno najavila da će u narednih nekoliko godina smanjiti isporuke za 20 odsto kako bi podstakla rast cena sirovine.

Reč je o Kazahstanu, devetoj državi po površini u svetu i bivšoj članici Sovjetskog saveza, koja je nekada bila dom glavnog poligona SSSR-a za testiranje nuklearnog oružja.

Kazahstan danas proizvodi sirovinu za više od jedne trećine nuklearnog goriva u svetu i materijal neophodan za pravljenje atomskih bombi.

Prema podacima Svetske nuklearne asocijacije, bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji obezbedila je 2016. godine 39 odsto globalnih isporuka uranijuma.

Jeftina i laka eksploatacija

Ova zemlja leži na 12 odsto svetskih rezervi uranijuma, čija je eksploatacija relativno laka, a samim tim i jeftina.

– Do pre nekoliko godina bili su u priličnom zaostatku za Kanadom i Australijom, koje su bile najveći proizvođači. Sada su ostvarili veliki napredak – kaže Metju Ban, profesor Fakulteta za menadžment „Džon F. Kenedi“ Univerziteta Harvard.

Kazahstan ima jednu prednost koju Kanada i Australija nemaju.

– U poređenju s drugim delovima sveta, perspektive su ovde veoma atraktivne zbog niskih troškova. To je privuklo mnoge zapadne investitore – objašnjava Nikolas Karter, zamenik izvršnog predsednika kompanije UXC za konsalting u oblasti nuklearne industrije.

Strani ulagači u međuvremenu su osigurali značajne udele u desetak od ukupno 17 kazahstanskih rudnika.

Da li Kazahstan postaje nuklerna sila?

Kazahstan nije vojna diktatura koja pošto-poto želi da drži korak sa Zapadom, ali nije ni primer demokratske zemlje. Predsednik Nursultan Nazarbajev, koji je na vlasti već skoro 30 godina, često je na meti kritika zbog političkog sistema koji pruža malo prostora za konkurentsku borbu.

Ima li razloga za strah da će zemlja koristiti uranijum za proizvodnju nuklearnog oružja? Ukratko, ne, piše ozy.com.

Kazahstan nije u mogućnosti da obogaćuje uranijum, što je prvi korak u stvaranju nuklearnog arsenala. Izdvajanje uranijuma-235, koji pokreće nuklearne reaktore i koristi se uproizvodnji atomskih bombi, iz uranijuma-238 ore, prirodno dobijenog iz rudnika, zahteva naprednu tehnologiju i ekspertizu, kakve postoje u susednoj Rusiji, ali ne i u Kazahstanu.

Prikaži još vijesti
Load More In Svijet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…