Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije: Oboljenja žučne kese

Priče iz ordinacije: Oboljenja žučne kese

Iz ordinacije dr Snežane Dragić ovaj put vam donosimo priču o prilično  čestom oboljenju – oboljenju žuči, od koje pati 10 – 20 % ljudske populacije.

Zuč je sok koji se proizvodi u jetri i koji se sastoji uglavnom od vode, žučnih soli, lecitina i holesterola, a proizvodi se u jetri i ima gorak ukus. Žučna kesica  je vrećica veličine 10 cm s mišićnim zidom, smještena je ispod jetre, a služi kao skladiste žuči sve dok žuč ne bude potrebna u tankom crijevu za probavu masti.

„U najvećem broju slučajeva do upale žuči dolazi onda kada se kamenčići zaglave u žučnoj kesi, te zato žuč ne može normalno da se prazni.  Još jedno od čestih oboljenja žučne kese je takozvana presavijena žučna kesa i često se dijagnostikuje na ultrazvučnom pregledu, ali tu je uglavnom reč o urođenoj anomaliji“, kaže doktorka Dragić.

Najčešće je upala  uzrokovana dugim zadržavanjem sadržaja i na taj način pritisak u žučnoj kesi postaje sve veći i žučna kesa se širi ( najčesće zbog zučnih kamenaca ili infekcije).  Jedan od najčešćih uzroka za upalu žučne kese jeste i nepravilna ishrana, pa je tome potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Simptomi upale žučne kese se mogu primjetiti negde od 3 do 5 časova nakon što je osoba konzumirala nešto masno. Nakon tog perioda javlja se prilično jak bol sa desne strane stomaka ispod rebarnog luka, koji zatim počinje da se siri ka desnom ramenu i ispod desne lopatice. Bol postaje sve jači prilikom bilo kakvog pokreta, pa i prilikom udisanja, kašljanja itd. Još neki od karakterističnih simptoma su povraćanje i mučnina, a ponekad koža može dobiti žućkastu boju.

„Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda gdje nalazimo jaku bolnu osjetljivost desno ispod rebarnog luka, često tvrd, napet i bolan trbuh, zatim laboratorijske analize koje pokazuju znake upale ( ubrzana sedimentacija, povisen broj leukocita, pozitivan CRP itd..) kao i obavezan ultrazvučni pregled koji potvrdjuje sumnju na postojenje upale, zučnih kamenaca ili polipa u zučnoj kesici“,  objašnjava doktorka Dragić.

Prvi i osnovni način za liječenja upale žučne kese jesu lijekovi koji imaju funkciju da umire bolove i da spriječe razne infekcije uz obavezan savjet o pravilnoj ishrani.Konkretne namirnice koje se preporučuju su piletina, riba i dvopek, ali i veće količine voća i povrća..

„Od namirnica neophodno je izbegavati vruć hleb i testenine, jaja, kao i meso i mliječne proizvode koji sadrže dosta masti. Preporučuje se manje masna hrana i jela koja nisu previše začinjena kao i česći i manji obroci“, preporučuje doktorka.

Ipak za konačno izlječenje potrebno je uraditi operativni zahvat  odstranjenja zučne kesice koji  je i najbolje rješenje kako bi se spriječili ponovni bolovi i komplikacije koje znaju biti opasne po život.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…