Naslovna Biblioteka preporucuje BIBLIOTEKA PREPORUČUJE: „Dve srpske sultanije“ – Nikola Giljen

BIBLIOTEKA PREPORUČUJE: „Dve srpske sultanije“ – Nikola Giljen

Nakon praznika i male pauze Narodna biblioteka Ugljevik nastavlja sa preporukama knjiga za vas. Ovih dana Biblioteka je postala bogatija za mnoštvo novih knjiga za odmor, opuštanje, informisanje, učenje…

„Za ovu nedjelju vam preporučujemo knjigu koja je jako čitana od strane naših čitalaca, a to je knjiga „Dve srpske sultanije“- Nikola Giljen. Dvije paralelne biografije srpskih princeza – Olivere Lazarević (1373–1444), kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, i Mare Branković (1418–1487), kćeri despota Đurđa Brankovića i despotice Jerine. Ove dvije srpske princeze bile su bliske rođake i savremenice“, kaže bibliotekarka Narodne biblioteke Ugljevik Stana Vladić.

U veoma dramatičnim trenucima srpske srednjovekovne istorije prva je postala supruga osmanskog sultana Bajazita I, a druga sultana Murata II. Preko biografija dviju srpskih plemkinja koje su postale i osmanske sultanije, ispričana je priča o srpsko-osmanskim odnosima u 14. i 15. veku, ali i o poslednjem periodu srpske srednjovekovne istorije, u vreme kada je Srbija postojala kao država (1389–1459), kao i u prvim decenijama njene istorije pod osmanskom okupacijom (1459–1487).

„Ovo su dva jedinstvena slučaja u našoj istoriji da su srpske princeze postale supruge vladara jedne velike i moćne imperije u usponu, tada je to bilo Osmansko carstvo. U ovoj knjizi veoma detaljno proučene su istorijske uloge dveju „srpskih sultanija” u vreme njihovih brakova sa osmanskim sultanima, kao i tokom godina kada su bile aktivne u društvenom ili političkom životu Srpske despotovine, posle povratka u Otadžbinu. Na ovim stranicama, koje se čitaju poput najuzbudljivijeg romana, ukazano je na brojne sličnosti, ali i razlike u njihovim životnim sudbinama. Razjašnjene su gotovo sve nedoumice u vezi sa ovim dvema istorijskim ličnostima koje se i danas spominju u istorijskoj literaturi“, kaže Vladićeva.

U jednom od intervijua autor knjige Nikola Giljen, istoričar i teolog, kaže da je princeza Olivera bila jako voljena od strane svog muža Bajazita i da nije bila primoravana da pređe u islam. Njegovu zaljubljenost nije koristila da bi uticala na njegovu politiku osim kada je bilo jako kritično i kada je pokušavala da izvuče dobrobit za Srbiju.
Takođe je upoređuje sa čuvenom Hurem koja je Ruskinja, rođena na teritoriji današnje Ukrajine i dok je bila supruga Sulejmana Veličanstvenog bilo je četrdesetak pljačkaških pohoda na teritoriji gdje je rođena.
Međutim, ona nikada nije stala u odbranu svoje Otadžbine i sve što je u životu radila radila je isključivo za sebe i svoju djecu, a vjeru je promjenila čim je stigla u harem.
Danas su joj u Ukrajini podignuti grandiozni spomenici, poštanske marke sa njenim likom malo štampaju Rusi, malo Ukrajinci, jer se svađaju čija je. Dok naša Olivera nema nikakav spomenik pa čak ni bistu u Beogradu u kom je živela.

„Za razliku od Olivere , Mara nije ima tu sreću u ljubavi ali je i ona imala značajnu istorijsku ulogu. Toplo vam preporučujemo ovu knjigu“, poručuju iz Narodne biblioteke Ugljevik.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Biblioteka preporucuje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…