Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije dr Dragić: Divertikuloza crijeva bolest srednjeg životnog doba

Priče iz ordinacije dr Dragić: Divertikuloza crijeva bolest srednjeg životnog doba

Mnogi ljudi koji imaju divertikulum debelog creva nisu svjesni njegovog postojanja, jer najčešće stanje prolazi bez simptoma, a bolest se javlja uglavnom poslije četrdesete godine života.

“Divertikuloza crijeva je bolest koja se javlja uglavnom poslije 40-god života. Odlikuje se vrećastim proširenjem dijelova debelog crijeva uglavnom silaznog dijela koji za posljedicu daju povremene bolove u stomaku praćene nadimanjem i neredovnim pražnjenjem crijeva. Uzročnik bolesti je nepoznat ali se pretpostavlja da ishrana bogata mesom kao i neredovna stolica i prisustvo velike količine gasova mogu dovesti do pojave bolesti. Naravno godine života, genetika i stres takođe imaju uticaj na razvoj bolesti”, ističe doktorka Snežana Dragić.

Ukoliko spadate u starosnu grupu iznad četrdesete godine potrebno je posebno obratiti pažnju na sledeće simptome i znake koji bi mogli ukazivati upravo na ovu bolest, a to najčešće:
• bol u vidu grčeva u donjem dijelu trbuha, više sa lijeve strane (sigmoidni kolon)
• bol se smanjuje nakon pražnjenja
• postoji nadimanje trbuha
• može se javiti proliv, ili zatvor

“Divertikulitis je najčešća i veoma ozbilja komplikacija divertikuloze debelog creva i karakterišu ga bol u trbuhu i povišena tjelesna temperatura. Može se pojaviti i krvarenje u stolici. U slučaju neliječenih divertikulitisa, postoji opasnost od perforacije ( pucanja), peritonitisa i sepse. Kao veoma ozbiljna komplikacija neliječene bolesti postoji opasnost nastanka tumorskih promena”, istče dr Dragić.

Dijagnoza se postavlja nakon uzimanja detaljne anamneze koja sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom može da pomogne da se posumnja na ovo stanje.

Kontrastno snimanje (irigografija) može da pomogne u postavljanju dijagnoze.
Kolonoskopija ( uvodjenje sonde sa kamerom i snimanje unutrašnjosti creva) je zlatni standard u postavljanju dijagnoze divertikuluma debelog creva.
Skener i magnetna rezonanca su rezervisani za komplikacije neliječene bolesti.

“Definitivno izliječenje divertikuluma nije moguće (osim hirurškog isecanja bolesnog dela crijeva), ali je moguća simptomatska terapija i redovno praćenje stanja.
Ako su simptomi blagi, treba povećati količinu voća i vlaknastih supstanci u ishrani. Ukoliko ljekar proceni, kod ozbiljnijih simptoma, mogu se dati i lekovi koji stimulišu peristaltiku creva”, savjetuje doktorka Dragić.

Ukoliko dodje do infekcije i pojave divertikulitisa, podrazumijeva se upotreba antibiotika i obavezno bolničko liječenje, zbog mogućih opasnih komplikacija.Obavezno je redovno praćenje kolonoskopskim pregledima, a u slučaju recidiva infekcija, nekih ozbiljnijih komplikacija i brojnih promjena na crijevima, dolazi u obzir i hirurško liječenje.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

DODJELOM DIPLOMA NOVIM PLIVAČIMA ZAVRŠENA ŠKOLA PLIVANJA

Djevojčicama i dječacima koji su uspješno završili obuku škole plivanja danas su dodijelje…