Naslovna Magazin Djetinjci: Zašto treba vezivati djecu?

Djetinjci: Zašto treba vezivati djecu?

Vezivanje djece ima višestruku simboliku, a i uči ih da budu dobra i štedljiva.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra obilježavaju Djetinjce, jedan od najljepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Suština ovog praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lijepe uspomene na simpatične kućne rituale – djeca će nositi čitavog života.

Slave se treću nedjelju uoči Božića tako što rano ujutro ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu djecu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan, običan kanap, ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Nekoliko dana prije ovog praznika roditelji opominju svoju djecu da će ih vezati, ukoliko ona ne pripreme “otkup”. Vrijednija djeca se zatim potrude da u danima koji slijede pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima “platiti otkup” na praznični dan.

Rano ujutro na Djetinjce, odrasli, kako su i obećali, vežu djecu. Dešava se i da se djeca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se prije nego što oni uđu u dječju sobu. Djeci se vezuju noge ili ruke, najčešće za stolicu na kojoj sjede.

Simbolično se vezuju čak i djeca koja su još u kolijevci, ali i odrasla “djeca” koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se djeca “otkupe” poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate djeci nazad da se počaste. Djecu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Vezivanje za Djetinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama.

Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko posjeduje pošteno zarađenu imovinu i dobra djela lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na posljednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrjednovati ono šta je u svom životu čovjek dobro učinio.

Dobra i štedljiva djeca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu.

(Telegraf.rs)

Prikaži još vijesti
  • Tabata je novi svjetski hit

    Koncept treninga testiran je godinama i došlo se do zaključka da je savršen za eliminaciju…
  • Danas je veliki četvrtak

    Pravoslavni vjernici danas će obilježiti Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljed…
  • Danas su Mladenci

    Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih čet…
Load More In Magazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…