Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije dr Snežane Dragić:Renalne kolike (bolovi u bubrezima, kamen u bubregu)

Priče iz ordinacije dr Snežane Dragić:Renalne kolike (bolovi u bubrezima, kamen u bubregu)

Iz ordinacije doktorke Snežane Dragić ovaj put donosimo vam priču o renalnim ili ureteralnim kolikama, koje izazivaju bolove koji se po intenzitetu svrstavaju među najjače u medicini .

Pod renalnim kolikama podrazumijeva se akutni napad bolova, ko¬ji se šire od slabinskog predjela koso naniže ka mokraćnoj bešici i genitalnim organima. Po svom intenzitetu, jako izraženi bolovi kod renalne kolike spadaju u najjače bolove u medicini uopšte.

„Uzrok renalne kolike jeste nagla iznenadna prerastegnutost (distenzija) zida izvodnog kanala bubrega ( uretera) što dovodi do pojave bolne simptomatologije, verovatno na osnovu direktnog nadražaja vlakana koja provode bol. Kod renalne kolike bolovi nastupaju ritmično u vidu grčeva. Ukoli¬ko ne dođe do eliminacije kamena kao stranog tijela u kanalnom sistemu ( spontano se izmokravaju kalkulusi manji od 0.9 cm), dolazi do zamora i iscrpljenosti glatke muskulature urinarnih puteva iznad mesta prepreke, sa posledičnom atonijom tih puteva. Rezultat toga je prestanak bolova, što bolesnik oseća kao izrazito subjektivno olakšanje, ukoliko ne nastupe zapaljenske komplikacije. Međutim, pojava opstruktivne uropatije ( na ultrazvučnom pregledu su komentariše kao zastoj različitog stepena) je neminovna posledica blokade uretera od strane zaglavljenog kamena, čiji je konačni rezultat može biti i definitivni gubitak renalne funkcije“, kaže doktorka Dragić.

Za renalne kolike karakteristično je da nastupaju iznenada, bez prodromalnih znakova.

„Reč je o oštrom bolu u vidu probadanja, koji protiče u talasima. Početak bola je u predelu bubrežne lože i širi se naniže duž toka mokraćovoda. Kod kalkulusa lokalizovanog u pijelonu, kolika može da bude ograničena samo na ovaj predio. Bolovi kod visoko lokalizovanih ureteralnih kalkulusa se šire kod muškaraca u funiculus spermaticus i testis, koji je jako bolno osetljiv na dodir. U nekim slučajevima može ova „testalgija“ kod kolike da bude neprijatnija za bolesnika nego sama ureteralna kolika. Bolesnik se tada žali na pečenje pri mokrenju, bolove u vidu probada¬nja, ima učestalo i neodložno mokrenje, što se često protumači kao sindrom cistitisa ili uretritisa i navede na primjenu antibiotske ili uroantiseptične terapije. Ovi bolovi se šire u mali stomak“, objašnjava dr Dragić.

U simptomatologiji renalne kolike učestvuje i gastrointestinalni trakt, te se bolesnik žali na osećaj mučnine, ponekada povraća, pati od opstipacije i meteorizma.

„Za postavljanje dijagnoze renalne kolike, anamneza može da pruži vrlo dragocjene podatke o početku, karakteru, trajanju i širenju bolova. Značajni su podaci o ranijim napadima bolova, jer se retko dešava da bolesnik tokom života doživi samo jednu epizodu kolike. „Od svih navedenih oboljenja, ljekar mora da obrati posebnu pažnju razlikovanju renalne kolike od upale slijepog crijeva ( apendicitisa). Kod kolike je tipičan laboratorijski nalaz mikrohematurija ( krv u urinu), dok je kod apendicitisa nalaz sedimenta urina uredan“, kaže dr Dragić.

Nasuprot tome, apendicitis karakteriše leukocitoza (povišen broj leukocita) u perifernoj krvi, koja nedostaje kod kolike.

„Kod liječenja izuzetno je važno forsiranje diureze na bazi „udara vodom“, što podrazumeva unošenje u kratkom vremenskom periodu veće količine tečnosti, (voda, mineralne vode, čajevi, sokovi i si.). U vrijeme jakih bolova i dok bolesnik miruje, preporučuje se utopljavanje duž linije bola, a kada bolovi popuste, fizička aktivnost doprinosi eliminaciji kamena iz urétera( vožnja bicikla, skakanje itd..). U ambulanti se obično daju analgetici i spazmolitici a kod sumnje i potvrđene infekcije i antibiotici. Nakon provođenja navedene terapije u najvećem broju slučajeva može da se očekuje spontana eliminacija kamena koji je već bio na putu izbacivanja i time dolazi do prestanka bolova. Međutim, nakon smirivanja bolova, bolesnika treba obavezno uputiti kod urologa radi kompletnog urološkog ispitivanja (ultrazvučni pregled urotrakta, mikrobiološki nalaz urina, osnovna laboratorija i po potrebi radiološko ispitivanje)“, tvrdi dr Snežana Dragić.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…