Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije dr Dragić: Hronični gastritis

Priče iz ordinacije dr Dragić: Hronični gastritis

Prema kazivanju doktorke Snežane Dragić u ordinaciju se vrlo često javljaju pacijenti sa želučanim tegobama koje su obično izraženije u jesen i u proljeće.

Riječ je uglavnom o hroničnom gastritisu – zapaljenju sluznice želuca, koje kod pacijenata traje duže vremena.
Uzrok hroničnog gastritisa nije sasvim poznat, ali se misli da dugotrajna upotreba jakih začina, alkohol, pušenje, dugotrajan stres itd. može dovesti do hronične inflamacije ( upale) želudačne sluzokože. Posebno treba naglasiti nekritičko uzimanje lijekova za ublažavanje reumatskih tegoba ili bolova ( brufen, aspirin, ketonal, diklofenak, i dr. ), koji mogu izazvati tegobe i dovesti do ozbiljnih komplikacija od strane želuca.

„Pacijenti se obično žale na nelagodnost i bol u gornjem delu abdomena, pojačanu kiselinu, kao i osećanje punoće u tom predelu, neprijatan zadah, otežano varenje itd. Takođe, gubitak apetita, gubitak telesne težine, muka i povraćanje. Kod nekih težih oblika hroničnog gastritisa može se pojaviti povraćanje krvi, ili crna stolica“ , kaže dr Dragić.

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu anamneze, gastroskopije, UZ abdomena, laboratorijskih nalaza uz nalaz na Helicobacter pylori, a nakon postavljanja dijagnoze postoji više terapijskih pristupa liječenju.

„Često se propisuju antacidi ( lijekovi za smanjenje kiselosti želučanog sadržaja), blokatori H2 receptora ( poznat kao Ranitidin ili Famotidin) kao i inhibitori protonske pumpe ( Controloc, Nolpaza, Omeprazol itd) . Ukoliko je pozitivan nalaz na Helicobacter pylori daje se odgovarajuća trojna terapija u dužini od deset dana“, ističe doktorka.

Uz terapiju koju će uglavnom predlože porodični doktor predlažu se sljedeće mjere :
a. Prestanak pušenja!!!.
b. Uzdržavanje od alkoholnih pića.!!!
c. Češći, manji, blagi obroci sa dosta mlijeka (bolji je jogurt ).
d. Uzdržavanje od jako začinjene hrane.
e. Ukoliko je hronični gastritis udružen sa pretjeranim želučanim aciditetom, uzimanje odgovarajućih antacidnih preparata.
f. Ukoliko postoji odsustvo želudačne kiseline, uzimanje vitamina i ekstrakta jetre uz lekove.
g. Ne smije se jesti prebrzo, prevruće, prehladno, preslatko.

„Hronični gastritis se u velikom broju slučajeva uspješno zaliječi nakon kraćeg ili dužeg vremena uzimanja preporučene terapije. Ukoliko postoji ponovljeno krvarenje pristupa se hirurškom liječenju“, tvrdi doktorka Snežana Dragić.

Kao preventiva ove bolesti savjetuje se umjerenost u jelu i piću, izbjegavanje stresa, dovoljno sna kao i izbjegavanje lijekova koji su agresivni prema želudačnoj sluznici će smanjiti mogućnost oboljevanja.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…