Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije dr Dragić: Hladnije vrijeme uzrokuje česte probleme sa upalnim procesima

Priče iz ordinacije dr Dragić: Hladnije vrijeme uzrokuje česte probleme sa upalnim procesima

Sa dolaskom hladnijih temperatura u ordinaciji dr Snežane Dragić javlja se sve više pacijenata sa dizuričnim tegobama ( problemi sa mokrenjem) kako žena tako i muškaraca.

Ovaj put sa dr Dragić pričamo o problemima učestalog mokrenja kod muškaraca. Osim upale mokraćne bešike (cystitis) dizurične probleme kod muškaraca često mogu da uzrokuju i bolesti prostate.

“To je u stvari mala žlijezda koja je smještena u središtu male karlice muškarca i predstavlja mesto ukrštanja sjemenih i mokraćnih kanala, a učestvuje u produkciji dijela sjemene tečnosti.Upala prostate( prostatitis) je prilično česta bolest i može biti akutna i hronična U mlađoj populaciji, naročito kod seksualno aktivnih muškaraca, može da dođe do akutnog zapaljenja prostate – prostatitisa, koji se karakteriše bolnim i učestalim mokrenjem, visokom telesnom temperaturom i bolom u predelu prostate, najčešće između nogu (prostata se nalazi ispod bešike). Takvo stanje zahteva kvalitetan pregled i občno je neophodno lečenje antibioticima”, kaže dr Dragić.

Blaže forme zapaljenja prostate, ili nedovoljno dugo i neadekvatno lij ečen akutni prostatitis, kao i ponavljana zapaljenja – mogu da rezultuju hroničnim prostatitisom, tvrdi doktorka Dragić.

“ To oboljenje karakteriše osećaj umerene, ali stalno prisutne nelagodnosti u predelu prostate, kao i blagih do umerenih tegoba sa mokrenjem”, ističe doktorka.

Poslije 45. godine života, kod većine muškaraca dolazi do intenzivnijeg rasta prostate i njenog pritiska na mokraćovod. Takvo stanje se naziva dobroćudno uvećanje prostate (BPH).

“Najčešći simptomi su otežano mokrenje, prekidanje mlaza mokraće, osećaj da se ne izmokri u potpunosti, učestalo i noćno mokrenje. Dijagnoza se postavlja jednostavno: neophodno je uraditi analizu urina, ultrazvučni pregled prostate a preporučuje se PSA ( tumor marker za prostatu) kao i pregled urologa” , savjetuje dr Snežana Dragić.
Najteži oblik oboljenja prostate je karcinom prostate. On obično ne daje nikakve tegobe vezane za mokrenje i može da se otkrije jedino tokom urološkog pregleda.

“Ako se otkrije na vreme, u potpunosti je izlečiv. Baš zbog toga je neophodno da svi muškarci poslije 50-te godine života bez obzira da li imaju tegobe ili ne odu kod porodičnog doktora i urade preventivni pregled prostate”, preporučuje dr Dragić.

Piše : Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…