Naslovna Price iz ordinacije Priče iz ordinacije dr Dragić: Povećan broj oboljelih od poremećaja rada štitne žlijezde

Priče iz ordinacije dr Dragić: Povećan broj oboljelih od poremećaja rada štitne žlijezde

Na području opštine Ugljevik, u proteklom periodu, primjećen je povećan broj oboljelih od promjena u radu štitne žlijezde.

Glandula Thyreoidea, u narodu poznata kao štitna ili štitasta žlijeda je mala žlijezda smještena u srednjem dijelu vrata i ima oblik leptira. Zadužena je za cjelokupni metabolizam u našem tijelu.

“Bolesti štitne žlijezde spadaju u endokrine bolesti i nalaze se odmah poslije šećerne bolesti. Često se ne otkrivaju na vrijeme i pacijenti se liječe od drugih oboljenja iako je poremećaj rezultat bolesti štitne žlijezde. Ukoliko imate sledeće simptome: gojenje bez pojačanog unosa hrane, zadržavanje vode u telu, zatvor i tegobe sa varenjem, stalan umor i manjak energije, osećaj udaranja srca, osećaj hladnoće zbog usporenosti metabolizma, neki oblik depresije postoji mogućnost imate smanjen nivo hormona štitne žlijezde u tijelu ”, tvrdi Dr Snežana Dragić, koja ističe da obrnuti simptomi mogu ukazati na pojačan rad i višak hormona, što je takođe bolest i neophodno je uraditi dijagnostiku i na vrijeme početi liječenje.

Doktorka Dragić preporučuje konsultacije prije svega sa porodičnim ljekarom, a zatim uraditi hormonalni status i naravno ultrazvučni pregled žlijezde.

Ultrazvučni pregled je bezbolan i traje oko 10 minuta, a na pregledu se vidi izgled i veličine štitne žlijezda kao i ciste i čvorovi koji se uglavnom ne mogu vidjeti na običnom pregledu.

“U našoj ordinaciji sam do sada uradila oko 700 pregleda i više od 40% pregledanih ima neke promjene. Sumjivih promjena na maligne bolesti je na sreću samo oko 5% . Naravno da nisu sve opasne ali se moraju provjeriti daljom dijagnostikom kako bi se izbjegle komplikacije. Ovo područje je rizično za oboljenja štitne žlijezde zbog više faktora vezanih za radioaktivno zračenje čemu smo bili izloženi u prethodnom periodu. Prevencija je i dalje najjeftiniji i najuspješniji oblik liječenja,”, kaže dr Dragić.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Price iz ordinacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…