Naslovna Ugljevik Aktuelnosti Dr Snežana Dragić održala predavanje o dijabetesu

Dr Snežana Dragić održala predavanje o dijabetesu

Povodom Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti danas je u Ugljeviku organizovano predavanje doktorke Snežane Dragić na temu “Zdravi stilovi života”.

Predavnje doktorke Dragić najavila je Milosava Miletić predsjednik Udruženja dijabetičara iz Ugljevika .
Na predavanju je bilo riječi o prevenciji šećerne bolesti kroz promovisanje fizičke aktivnosti, naročito kod djece u pubertetu, te značaju uopštenog informisanja, putem kojeg se najviše može uticati na prevenciju šećerne bolesti.

“Razvijanjem zdravih prehrambenih navika djece, te podsticanjem djece na svakodnevnu fizičku aktivnost kod djece i odraslih takođe se može preventivno djelovati na razvoj ove bolesti. Istraživanja pokazuju da 7 % našeg stanovništva boluje od ove bolesti i da je prevencija najbolji način kontrole oboljevanja od ove bolesti ”, kaže doktorka Dragić.

Na području Ugljevika ima oko 700 registrovanih oboljelih od dijabetesa, od čega je oko 150 na terapiji insulinom.

“Šećerna bolest je u porastu i liječenje je skupo, tako da treba raditi na povećanju prava oboljelih u okviru prava iz zdravstvenog osiguranja”, istakla je doktorka Dragić.

Današnjem predavanju prisustvovali su i članovi udruženja dijabetičara iz Ugljevika, a nakon predavanja urađeno je besplatno mjerenje šećera i mjerenje pritiska, kao i razmjena iskustava u liječenju i pravima oboljelih od dijabetesa.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…