Naslovna Magazin Zdravlje Ova biljka ima više vitamina C od paprike, limuna i narandže

Ova biljka ima više vitamina C od paprike, limuna i narandže

Jesen je pravo vrijeme za berbu šipka, koji sadrži više vitamina C od limuna, paprike i narandže zajedno, a odličan je za pripremanje čaja, pekmeza, sirupa, likera i sličnih proizvoda.

Crveni plodovi koji uglavnom rastu u velikim grmovina na rubovima šuma su, osim vitaminom C, bogati i vitaminima P, B12, B2, B1, K, A, te karotenom, koji podstiču prirodnu otpornost organizma.

Šipak je odličan za liječenje raznih oboljenja. Redovnom upotrebom čaja od šipka obezbijedićete organizmu optimalnu količinu vitamina C koja će spriječiti zimske prehlade i infekcije.

Ovaj ljekoviti napitak je najefikasniji i najjeftiniji način da tokom zime organizam učinite otpornijim na prehladu unošenjem askorbinske kiseline. Šipak možete koristiti i prilikom skidanja povišene temperature i liječenja gripa.

Marmelada i pekmez su najtraženiji proizvodi od šipka. Ipak, njihova priprema je prilično zahtijevna jer je šipak iznutra pun sjemenki i bodljikavih dlačica.

Međutim, mnogi kažu kako se vrijedi potruditi. Postoje brojni recepti za pripremu poslastica od šipka, a svaki uključuje pasiranje plodova nekoliko puta kako biste se u potpunosti riješili sjemenki i dlačica.

Plodovi šipka mogu pomoći i u snižavanju krvnog pritiska. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, šipak reguliše varenje, a pektin vezuje otpadne materije u crijevima. Budući da se u te materije ubrajaju i masti, to direktno utiče na nivo holesterola.

Prema istraživanjima ljekara, punicalagini iz šipka, koji su glavni izvor antioksidativnog djelovanja, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju konzumiranje 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka od šipka svaki dan.

Sok od šipka jedan je od najzdravijih napitaka jer ima snažno antioksidativno dejstvo, jače čak i od crnog vina i zelenog čaja.

Crveni plodovi šipka mogu se naći u šumama već u oktobru, a najbolje ih je brati nakon prvog mraza kad omekšaju. Uvijek treba birati krupne i zdrave plodove koje morate dobro da osušite nakon berbe.

(b92)

Prikaži još vijesti
  • Tabata je novi svjetski hit

    Koncept treninga testiran je godinama i došlo se do zaključka da je savršen za eliminaciju…
  • Najbolji domaći lijek protiv kašlja

    Prehlade i gripe niko nije pošteđen bar jednom godišnje. Umjesto brojnih sirupa i tableta …
  • Šta sve liječi čuvarkuća

    Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je zeljasta biljka čiji su listovi zeleni sočni i debeli …
Load More In Zdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …