Naslovna RS/BiH Policija u Alumini istražuje milionski kriminal

Policija u Alumini istražuje milionski kriminal

Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS nastavili su juče izuzimanje dokumentacije iz zvorničke kompanije „Alumina“ započeto dan ranije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da policija istražuje kriminalne radnje koje su u „Alumini“ i u Fabrici glinice „Birač“ vršene dok su vlasnici tih preduzeća bili Litvanci.

– Mi smo istrage najavljivali, jer je jasno da postoje kriminalne radnje koje su počinjene u periodu ranijih vlasnika i to je potrebno procesuirati na adekvatan način. Ovo je dokaz da institucije rade svoj posao – rekao je Đokić.

Naglasio je da ova dešavanja ne utiču negativno na poslovanje „Alumine“, jer ona ima svoj ritam i poslovne planove koje sadašnja uprava savjesno izvršava.

– Ova aktivnost samo može da pomogne da neka sporna pitanja budu riješena – naglasio je Đokić.

Prema nezvaničnim informacijama, izuzeta dokumentacija se odnosi na rad bivše šefice Pravne službe ove kompanije Sonje Rubež i njenog supruga advokata Nenada Rubeža. Oboje su radili za Fabriku glinice „Birač“ i „Aluminu“ u vrijeme dok su njom upravljali litvanski vlasnici. Sagovornik blizak istrazi kaže da policija izuzima dokumentaciju koja se odnosi na višemilionsku štetu tim firmama i neosnovano iznošenje novca u poreske rajeve.

– Fokus je na nezakonito upisanim zalozima na osnovu kojih je sudija zvorničkog Osnovnog suda Jelena Todorović u aprilu blokirala račun „Alumine“ zbog potraživanja vrijednih 155 miliona KM koje je imala fočanska firma „Pavgord“- kaže isti izvor.

„Pavgord“ je ranije ta potraživanja otkupio od litvanske Ukio banke za 6,4 miliona evra.

 

Izvor: Glas Srpske

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …