Naslovna Region Crna Gora Nazvao ih volovi i dobio krivičnu

Nazvao ih volovi i dobio krivičnu

Crnogorski pokret je podnio krivičnu prijavu protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, zbog, kako navode izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U Crnogorskom pokretu navode da je mitropolit Amfilohije, svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskom manastiru, 17, 19. i 21. septembra počinio krivično djelo, javlja RTCG.

– Radović je počinio krivično djelo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199. Krivičnog zakonika Crne Gore u vezi s krivičnim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370. KZ CG, jer je povezujući Crnogorce sa domaćim životinjama (volovi) koje su sinonim za malolumnost i mentalnu zaostalost, namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac, tako da pomen crnogorskog imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući cijelu jednu naciju u zemlji i vani – saopšteno je iz CP.

Istovremeno je, kako navode, Crnogorce katoličke i islamske vjeroispovesti i ateiste, kao pripadnike crnogorskoga naroda, izložio uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nisu kršteni niti miropomazani, odnosno kao katolici i pravoslavci nisu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji.

– Svojom izjavom u vezi s vraćanjem krsta na podgoričkoj Sat kuli, uvrijedio je muslimane i tursku državu, s namjerom da posije sjeme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca, i tako počinio još jedno krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370. KZ CG – poručuju iz Crnogorskog pokreta.

Navode i da Amfilohije to ne čini prvi put, jer je ranije protiv građanina Rista Radovića već jednom pokretan postupak zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

– Nevješti i neubičajeni pokušaj eparhije SPC u Crnoj Gori da relativizuje učinjena djela samo dodatno govori u prilog tome da su i sami svjesni očiglednosti i težine djela zbog kojih je Crnogorski pokret podnio prijavu – saopćeno je iz CP.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je ranije da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori.

Na kraju liturgije u Cetinjskom manastiru Amfilohije je nedavno vjernicima rekao da je sveto pričešće suština „naše vjere i našega života, i u vremenu i u vječnosti“.

– Ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori. Kakvi su to Crnogorci. I zato što imaju slavne pretke. A slavni preci – svi do jednoga bili kršteni i miropomazani, kao što je danas krštena i miropomazana naša Marija. Svi su dolazili ovdje da cjelivaju kivot Svetoga Petra Cetinjskoga, da od njega uzmu blagoslov. A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci – rekao je Amfilohije.

(Faktor)

Prikaži još vijesti
Load More In Crna Gora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …