Naslovna Region Jeremić u Njujorku: S pravom raste zabrinutost

Jeremić u Njujorku: S pravom raste zabrinutost

Predsednik CIRSD Vuk Jeremić je u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN imao bilateralne sastanke sa više šefova država i vlada.

Kako je preneo Danas, nekadašnji predsedavajući tog tela se sastao i sa ministrima spoljnih poslova, kao i liderima Svetske zdravstvene organizacije.

Jeremić, koji je 2012. i 2013. predsedavao Generalnoj skupštini UN, a prošle godine bio na drugom mestu u trci za generalnog sekretara svetske organizacije, iskoristio je prva dva dana boravka u Njujorku za sastanke s predsednicima Južnoafričke Republike Džejkobom Zumom, Palestine Mahmudom Abasom, Urugvaja Tabare Vaskesom, Gabona Ali Bongo Ondimbom i Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Mbasogom.

Jeremić je prisustvovao i otvaranju debate u Generalnoj skupštini UN, prateći izlaganje američkog predsednika Donalda Trampa i ostalih učesnika.

„S pravom raste zabrinutost svetskih lidera zbog sve većeg broja kriznih žarišta širom sveta. U ovom trenutku najkritičnija je situacija na Korejskom poluostrvu, a način na koji se predsednik Tramp izrazio o ovom problemu ostavlja prilično malo manevarskog prostora za diplomatsko delovanje. U tome ima podršku saveznika, pre svega Japana, ali i Južne Koreje. S druge strane, Kina i Rusija se odlučno protive upotrebi sile, ulazimo u situaciju koju će jako teško biti moguće smiriti“, rekao je Jeremić za Danas, sumirajući prva dva dana boravka u UN.

Jeremić je, pored trojice predsednika, imao susrete i s premijerima Luksemburga i Gvineje Bisao, kao i sa šefovima diplomatije Holandije, Kube, Jordana, Ruande, Kolumbije, Indonezije, Jermenije, Azerbejdžana, Kube, Malezije, Maroka i Bahreina.

„Zabrinutost vlada i zbog zaoštravanja stava Amerike prema Iranu, čime se direktno dovodi u pitanje budućnost nuklearnog sporazuma, kao i zbog veoma složene i teške situacije na Bliskom istoku“, naveo je Jeremić.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić je imao sastanke i s direktorom Svetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanom, u čijoj je kampanji za izbor na tu prestižnu poziciju učestvovao ove godine, kao i novim direktorom Programa UN za hranu Dejvidom Bizlijem.

On će do kraja nedelje imati sastanke i s predsednikom Senegala i premijerom Etiopije, kao i ministrima spoljnih poslova Norveške, Bocvane, Vatikana, Kanade, Palestine, Singapura i Kazahstana, predsednikom Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom i novim generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guteresom.

Jeremić će u četvrtak s profesorom Džefrijem Saksom i bivšim premijerom Velike Britanije Gordonom Braunom kopredsedavati Savetu UN za održivi razvoj‎ na Kolumbija univerzitetu, a u petak održati govor na proslavi 60. rođendana Kevina Rada, predsednika Azijskog društva u Njujorku i bivšeg premijera Australije.

Izvor: B92

Prikaži još vijesti
Load More In Region

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…