Naslovna Region Zbog Piranskog zaliva Hrvatska i Slovenija na rubu oružanog sukoba

Zbog Piranskog zaliva Hrvatska i Slovenija na rubu oružanog sukoba

Ministar spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić kaže da premijer želi upoznati čelnike parlamentarnih stranaka o trenutnom stanju odnosa sa Slovenijom.

– Trenutno razgovaramo, otvorili smo dijalog. I dalje smo na različitim pozicijama kad je riječ o otvorenom graničnom pitanju – rekla je Burićeva, i dodala, da Hrvatska ne priznaje odluku, ali da se mora postigći dogovor o implementaciji.

– Da se radi jednostrano bilo bi neprimjereno i suprotno povelji UN – istakla je ona, i dodala da će Hrvatska braniti svoje interese „onako kako bude potrebno“.

Iz SDP-a su pohvalili premijerov poziv svim strankama na sastanak, prenose hrvatski mediji.
– Nakon konsenzusa koji smo postigli o izlasku iz arbitraže zbog kompromitovanja arbitražnog postupka, sada treba, prema mom mišljenju, jedan novi konsenzus oko jedne platforme za pregovore sa Slovenijom. I taj konsenzus treba postići između parlamentarnih stranaka – kaže Јoško Klisović iz SDP-a.

I u Sloveniji sastanak

Za danas je zakazana i vanredna sjednica parlamentarnog Odbora za odbranu Slovenije o „spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici sa Hrvatskom“, koja je sazvana na zahtjev najveće opozicione Slovenske demokratske stranke (SDS).

Premijer Miro Cerar je posljednjih dana u više navrata pozivao da se sjednica otkaže jer je tema „potpuno neprimjerena“. Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju pogrešni signali o sporu s Hrvatskom, jer Ljubljana namjerava da odluku primijeni na miran način. I šef diplomatije Karl Erjavec ocijenio je sazivanje sjednice nepotrebnim.

U slovenačkim medijima pojavila su se nagađanja da je Cerar oštro reagovao, tek nakon što je informaciju o tome prenijela njemačka DPA, uz komentar kako bi zbog Piranskog zaliva između Hrvatske i Slovenije moglo doći do napetosti i sukoba.

Izvor: Agencije

Prikaži još vijesti
Load More In Region

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…