Naslovna RS/BiH Vlast naljutila opoziciju u RS

Vlast naljutila opoziciju u RS

Sjednica Kolegija Narodne skupštine RS zakazana je za danas u Banjoj Luci, nakon što su poslanici opozicije sinoć spriječili rad parlamenta, radi zaštite, kako su rekli , i parlamenta i demokratije u njemu.

Razlog za to je povlačenje izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS u prošloj godini.

Odbor za finansije zatražio je da se ovaj dokument skine s dnevenog reda, a u opoziciji smatraju da je time prekršen poslovnik o radu Narodne skupštine i zakon o reviziji.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić je sinoć saopštio da će opozicionari fizički blokirati rad Skupštine zbog nepoštovanja zakona i ustava.

– Nećemo dozvoliti da se rad Skupštine održava na ovaj način sve dok se ne budu poštovali zakoni i dok na dnevni red ne stavite izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS. Na najbrutalniji način ste onemogućili da raspravljamo o revizorskom izvještaju – rekao je Čavić.

Sinoć je održana sjednica Kolegija na kojoj je predsjednik Narodne skupštine opozicionim partijama predložio da se izvještaj Glavne službe za reviziju o stanju budžeta u prošloj, kao i Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za ovu godinu, koji Odbor za finansije nije uputio u skupštinsku proceduru, nađu na dnevnom redu prve naredne sjednice.

Lideri opozicije, SDS-a, PDP-a i NDP-a, najavili su da će se o tome konsultovati sa svojim poslanicima i danas u nastavku sjednice kolegija saopštiti svoju odluku.

Poslanici su juče cijeli dan proveli u raspravi o predloženom dnevnom redu.

Glavni revizor RS-a Duško Šnjegota podnio je nedavno ostavku na tu funkciju, nakon što su predstavnici vlasti iznijeli niz primjedbi na Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta budžetskih korisnika u 2016., na čijem razmatranju u parlamentu insistira opozicija. U revizorskom izvještaju je navedeno da je deficit RS puno veći od onog koji prikazuje ministar finansija i vlada, što je razljutilo vlast pa su zatražili ostavku od glavnog revizora kako ne bi bio smijenjen.

Razlike od onog što je prikazala vlada i što su našli revizori mjeri se više od stotinu miliona KM, što se nikako ne uklapa u vladinu strategiju da je stanje u RS, kako premijerka tvrdi, u svakom pogledu najbolje u regionu.

(BN)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …