Naslovna RS/BiH Suša umanjila prinos kukuruza u Semberiji

Suša umanjila prinos kukuruza u Semberiji

Zbog višemjesečne suše i tropskih temperatura prinosi kukuruza u Semberiji biće umanjeni i od 15 do 70 odsto, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i primijenjene agrotehnike, saopšteno je na Danu polja kukuruza, koji je održan u semberskom selu Amajlije.

U ogledu koji je postavila Stručna služba Ministarstva poljoprivrede, predstavljena su 34 hibrida kukuruza različitih grupa zrenja iz sedam selekcijskih kuća. Situacija u ogledu dobar je pokazatelj ratarima za iduću sjetvu, jer pravim izborom hibrida mogu ublažiti štetu u lošim godinama.
Sad je najvažnije održati proizvodnju, sačuvati stočni fond i obaviti jesenju sjetvu. U tome će im pomoći mjere Vlade, koja je obezbijedila regresirano đubrivo i gorivo.
– To će nam mnogo značiti u ovom teškom vremenu, kako bismo mogli opstati. Јa imam farmu krava i najvažnije mi je da održim stado – kaže poljoprivrednik iz Amajlijam Miroslav Vasić.

Stručne službe Ministarstva poljoprivrede postavile su oglede širom Republike Srpske kako bi pokazali hibride i grupe zrenja koje najbolje odgovaraju određenom području.
– Kada su sjemenske kuće u pitanju svaka ima izuzetno dobre hibride, samo je suština da se postave na pravo mjesto i za odgovarajuću godinu – kaže Aleksandar Majkić, stručni saradnik u Ministarstvu.
Na kvalitetenijem zemljištu i parecelama gdje je usjev navodnjavan prinosi su manji za 10-20 ,a na lošijem zemljištu , gubici su u prosjeku 50-60 odsto. Posebnu pažnju, upozoravaju stručnjaci, treba usmjeriti na kvalitet zrna, jer postoji opasnost od pojave aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku.

Izvor: RTRS

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …