Naslovna Ugljevik Aktuelnosti Pravi izbor hibrida – Zagarantovan bolji prinos kukuruza

Pravi izbor hibrida – Zagarantovan bolji prinos kukuruza

UGLJEVIK – Na poljoprivrednoj parceli Pere Mirkovića iz Gornjeg Zabrđa, kod Ugljevika, održano je predavanje o osam hibrida kukuruza i prikazan ogled koji pokazuje da se i u uslovima nepredviđenih vremenskih prilika može ostvariti dobar prinos.

Prema riječima predavača Velimira Radića iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, ova godina je za kukuruz bila veoma teška, iako je početak proljeća davao dobre prognoze.

„April je krenuo sa toplim vremenom, idealnim za sjetvu, da bi se nastavio sa talasom niske temperature i velikom količinom vlage, koja je na mnogim parcelama prouzrokovala uništavanje biljaka i dala nejednake usjeve“, rekao je Radić novinarima.

On je podsjetio da je u julu izuzetno visoka temperatura spriječila mnoge biljke da iznesu svoj klip.

„Bilo je mnogo jalovih biljaka, nije bilo oplodnje, zrna su bila štura, a kod oplođenih su zrna bila laka“, napomenuo je Radić.

On je istakao da današnji ogled pokazuje da se i u uslovima nepredviđenih vremenskih prilika može ostvariti dobar prinos, ako se samo malo povede računa.

„Prikazali smo hibride iz grupe 300 do grupe 600. Proizvođači su vidjeli da imamo i ranih hibrida, ako se desi nepovoljna godina kao što je ova. Imamo i hibride, ako godina pokaže da je izuzetna“, naveo je Radić.

On je dodao da su, osim hibrida koji su posijani na Mirkovićevom imanju i namijenjeni rađanju zrna i klipa, proizvođači mogli da vide i nekoliko hibrida koji mogu da se koriste za silažni kukuruz.

„Ovo je pretežno stočarski kraj i silažni kukuruz je neophodan proizvođačima“, rekao je Radić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić naglasio je važnost poljoprivrede za podmajevički kraj, dodajući da je važno čuti riječ stručnjaka i primjenjivati

agrotehničke mjere.

„U proteklom periodu urađeno je dosta kada je riječ o ruralnom razvoju, dodjeljivali smo podsticaje, radili infrastrukturne projekte, a naš cilj je da mladi ostaju na ovim prostorima“, rekao je Perić.

On je izrazio očekivanje da će poljoprivredna proizvodnja opštine Ugljevik i dalje ići putem razvoja.

Današnje predavanje, koje je okupilo veliki broj poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja, održano je u organizaciji opštine Ugljevik i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…